zorgverzekering vergelijken

Waarom je zorgverzekering vergelijken?

Op 12 november maken alle verzekeraars de zorgpremies voor volgend jaar bekend. Vanaf dit moment kan je ook je zorgverzekering vergelijken. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen?

Hoe zit de zorgverzekering in elkaar?

In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Kinderen jonger dan achttien jaar zijn verplicht meeverzekerd met hun ouders. Met een basisverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van medisch noodzakelijke zorg. Vanaf het moment dat je achttien bent, moet je zelf een zorgverzekering kiezen. Je kunt natuurlijk dezelfde basisverzekering kiezen als je ouders, maar jouw persoonlijke situatie zal anders zijn dan die van je ouders. Het vergelijken van zorgverzekeringen is daarom belangrijk, zodat je een verzekering afsluit die bij jouw situatie past. Naast een basisverzekering kan je je nog aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. Wat veel mensen niet weten, is dat je de aanvullende verzekering ook af kan sluiten bij een andere verzekeraar. Ook hiervoor geldt dat vergelijken belangrijk is, omdat de aanvullende verzekering zowel in vergoeding voor bepaalde zorg als premie verschilt per verzekeraar.

Ziektekosten vergelijken

Je zou verwachten dat de premie die je betaalt voor je basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is, maar dat is niet zo. De inhoud van de basisverzekering is gelijk, maar de zorgverzekeraars mogen zelf hun premie bepalen. Ziektekosten vergelijken loont dus zeker. Neem bij het vergelijken ook de eventuele collectieve ziektekostenverzekering mee die je werkgever biedt. In 2020 daalt de collectieve korting van 10% naar 5%. Ook dit is een belangrijke reden om te gaan vergelijken.

Soorten polis

Bij het vergelijken van verzekeringen is het ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarden. Zo kan je kiezen voor een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatie hiervan. Bij een naturapolis kan je alleen gebruikmaken van gecontracteerde zorgverleners. Elke zorgverzekeraar heeft weer andere zorgverleners gecontracteerd. Het is dus goed om te kijken of jouw zorgverlener gecontracteerd is. De zorgverzekeraar betaalt de zorg die je afneemt direct. Bij een restitutiepolis hoeft de zorgverlener niet gecontracteerd te zijn door de zorgverzekering. Dit kan wel betekenen, dat je de rekening voor moet schieten als je gebruikmaakt van een zorgverlener die niet gecontracteerd is. Een restitutiepolis is vaak wat duurder dan een naturapolis. Elke verzekeraar hanteert ook weer andere premies en voorwaarden voor de verschillende polissen, dus ook hiervoor geldt dat vergelijken belangrijk is.

Op Internet kan je makkelijk zorgverzekeringen vergelijken. Je vult je wensen in en op basis van deze wensen krijg je een overzicht van de zorgverzekeraars die voldoen aan jouw wensen. Je kan je zorgverzekering vervolgens meteen afsluiten.