Wat te doen bij ontslag wegens disfunctioneren? Stappen voor werknemers

De term “disfunctioneren” houdt in dat een werknemer niet naar behoren presteert. Denkt je werkgever dat je niet goed functioneert? Dan kan hij overwegen je te ontslaan. Maar hij kan dit niet zomaar doen; er zijn strikte regels waar hij zich aan moet houden. Wat zijn die regels precies? En wat kun je allemaal doen om dit te voorkomen of om hiermee om te gaan? In dit artikel lees je wat je kunt doen om ontslag wegens disfunctioneren te voorkomen of ermee om te gaan.

De definitie van disfunctioneren

Laten we eerst eens kijken wat de definitie is van disfunctioneren. Simpel gezegd betekent het dat je je werk niet goed doet. Juridisch gezien betekent onvoldoende functioneren dat je werkgever kan aantonen dat je prestaties niet aan de gestelde verwachtingen of eisen voor je functie voldoen.

Begrijp de redenen voor disfunctioneren

Is je werkgever niet tevreden over hoe je presteert? In dat geval moet hij dit ten alle tijde goed kunnen onderbouwen. Dit gebeurt meestal via functionerings- of beoordelingsgesprekken en hier worden normaal gesproken verslagen van gemaakt. Over het algemeen is één negatieve beoordeling niet genoeg om te zeggen dat je onvoldoende functioneert. Er moet dus een soort van trackrecord komen om een goede reden voor ontslag te hebben.

Werk aan verbetering

Als je werkgever vindt dat je niet goed genoeg presteert, moet hij je de kans geven om te verbeteren. Dit kan betekenen dat je trainingen gaat volgen, coaching krijgt van collega's, of dat je werkzaamheden worden aangepast zodat je beter kunt presteren. Meestal wordt er een verbeterplan opgesteld met duidelijke momenten om je voortgang te evalueren.

Wees proactief

Krijg je uiteindelijk te maken met een traject wegens disfunctioneren? Dan is het belangrijk om schriftelijk bezwaar te maken tegen eventuele negatieve beoordelingen. Laat ook duidelijk weten wat je nodig hebt om je prestaties te verbeteren. Het is van belang om een goed dossier op te bouwen. Bewaar bijvoorbeeld e-mails en gespreksverslagen waarin je verbeterpunten en voortgang worden besproken. Dit kan helpen als je later een ontslag wilt aanvechten.

Kijk naar alternatieven

Is er geen verbetering in je prestaties na het verbetertraject? Dan is ontslag wegens disfunctioneren misschien niet meer te voorkomen. Het kan dan slim zijn om samen te kijken of er andere functies binnen het bedrijf zijn die beter aansluiten bij jouw vaardigheden. Je bent echter niet verplicht om elke functie die wordt voorgesteld te accepteren.

Ken je rechten bij ontslag

Op het moment dat je ontslagen wordt wegens disfunctioneren, heb je recht op een vergoeding bij ontslag en meestal ook op een WW-uitkering. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen om zeker te zijn dat je alle rechten krijgt waar je recht op hebt. Alleen zo kom je er meestal het beste uit.

Onderhandel over een vaststellingsovereenkomst

Soms stelt een werkgever voor om een vaststellingsovereenkomst te tekenen in plaats van een langdurig juridisch proces aan te gaan. Dit is een overeenkomst waarin jij en je werkgever samen besluiten om het dienstverband in goed overleg te beëindigen.  Het is verstandig om je vaststellingsovereenkomst (VSO) altijd goed na te kijken. In 95% van de gevallen valt er namelijk meer uit te halen. Dit kan een hoger bedrag zijn, maar ook kleinere zaken zoals het uitbetalen van vakantiedagen kunnen vaak nog geregeld worden.

Zoek juridische bijstand

Als je twijfelt aan de rechtmatigheid van je ontslag of als de onderhandelingen stroef verlopen, is het slim om een advocaat in te schakelen. Een arbeidsrechtadvocaat van Joost Advocaten kan je adviseren over je rechten, je helpen met het formuleren van een verweer tegen het ontslag en je ondersteunen bij het onderhandelen over een eventuele ontslagvergoeding. Twijfel je of je in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding? Of wil je weten of alles netjes is verlopen? Neem dan contact met ze op! Zij zijn niet alleen gespecialiseerd in ontslag, maar ook in ontslagvergoeding, beëindigingsovereenkomst, loonvordering, ziekte en arbeidsongeschiktheid.