Het verhaal van palm olie

Soms weten we onbewust wel dat dingen bestaan maar hebben we er ons niet erg in verdiept. Simpelweg omdat het ons niet interesseert of omdat we er geen tijd voor hebben. Misschien weten we niet eens van het bestaan af. Toch is het goed om je soms in bepaalde dingen te verdiepen. Bijvoorbeeld dingen die in veel van ons eten zijn verwerkt. Onbewust werken we dag na dag dingen naar binnen zonder te weten wat ons eten precies bevat. En als je niet weet wat je eet, weet je ook niet per se of je iets goeds eet of iets slechts. Het is denk ik een goed begin om jezelf te informeren over bepaalde bestandsdelen van eten voordat je een mening vormt. Als voorbeeld kunnen we palm olie nemen. Je kan je afvragen what is palm oil?

Stapje terug

Om even aan te geven hoe belangrijk het is, ga ik eerst even een stapje terug. Je krijgt dus niet meteen antwoord op de vraag wat palm olie is. Nee, eerst wil aantonen dat het interessant is om te weten wat het is. Het zit namelijk in veel van ons voedsel verwerkt en eten het op dagelijkse basis. Denk maar eens aan margarine of brood maar ook in pizza of chips. Dit is nog maar een klein aantal voorbeelden van waarin het allemaal verwerkt is. De kans is dus erg groot dat jij je portie palm olie vandaag al voor een deel hebt gehad zonder dat je het je hebt kunnen beseffen.  Interesse gewekt? Dan kan je ik je misschien nu gaan vertellen wat het is, of beter nog waar het vandaan komt.

Wat is het?

Eigenlijk bevat de naam al een deel van het antwoord. Het is namelijk olie afkomstig van een palm. Toch ligt het iets ingewikkelder dan dat. Het komt namelijk niet van de palm zelf maar van de vrucht van de oliepalm. Deze palmen worden over het algemeen in Azië verbouwd. Zodra de vrucht genoeg rijp is worden ze geoogst. Binnen vierentwintig uur worden ze dan gestoomd en geperst. Tijdens dit proces komt er palmolie vrij dat wordt opgevangen. Het is vooral belangrijk dat dit duurzaam plaatsvindt want palm olie is in onze huidige maatschappij bijna niet meer weg te denken.

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen informeren. Ik ben echter geen expert dus als je meer wilt weten dan is er op internet altijd meer dan genoeg te vinden over palm olie. Zoek wel de juiste sites!