10 tips voor het inrichten van uw magazijn

Hoe groot een magazijn ook is, het is de bedoeling dat bij het inrichten magazijn rekening wordt gehouden met de beschikbare ruimte en met de werkomstandigheden van uw medewerkers. Met het goed inrichten magazijn kunt u kostbare ruimte besparen, maar ook tijd. Bovendien is een goed ingericht magazijn veel veiliger voor uw personeel en kunt u ongevallen voorkomen. Daarom 10 tips voor het inrichten van uw magazijn.

1. Zorg voor goede werkplaatsverlichting

Goede verlichting in de werkplaats is onderdeel van ergonomisch zo goed mogelijk inrichten van het magazijn. Zonder goede verlichting is het risico op ongevallen groter. Tevens veroorzaakt slechte verlichting gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en klachten aan de ogen. Medewerkers moeten acht uur per dag in het magazijn doorbrengen en dat is wel heel lang als ze geen zicht hebben op de werkzaamheden door een slechte verlichting. Houd bij het aanschaffen van verlichting rekening met onder andere de lichtbundel, de lichttemperatuur en de lichtsterkte. Hou zeker rekening met het aantal lux dat u nodig hebt op een werkplek. Doorgaans is dit 500 lux maar dit kan oplopen tot 1000 lux voor precisiewerk. U kan het aantal lux berekenen door het aantal lumen van uw armatuur te vermenigvuldigen met het aantal vierkante meter van uw magazijn. Omgekeerd kan u ook vertrekken van het aantal gewenste lux om te berekenen hoeveel lumen u nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een magazijn van 1000 m2 wenst u 500 lux. U hebt dan nodig 1000 x 500 lux = 500 000 lumen. Laat uw leverancier eventueel een lichtplan op te stellen.

2. Kies de juiste magazijnrekken

Het belangrijkste onderdeel waar een magazijn aan te herkennen is, zijn de rekken waar de goederen op liggen. Het is uitermate belangrijk om juiste de magazijnstellages te kiezen. Een foute keuze voor een magazijnrek kan zelfs dramatische gevolgen hebben, waardoor bijvoorbeeld de rekken instorten. Een magazijnrek selecteert u op basis van de goederen die u in uw magazijn verwerkt. U let dan op het gewicht van de goederen en hoeveel gewicht een rek kan hebben. Soms kunt u ook behoefte hebben aan een specifiek magazijnrek voor bepaalde producten, zoals een bandenstelling of een palletstelling.

3. Een magazijn ergonomisch inrichten

Ergonomie speelt een belangrijke rol op werkplekken. Wettelijk is de ondernemer verplicht om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen om de veiligheid van de medewerkers te garanderen en het risico op ongevallen te minimaliseren. U moet werkplekken daarom zo ergonomisch mogelijk inrichten, want medewerkers mogen geen klachten ontwikkelen, doordat zij een slecht ingerichte werkplek hebben. Ook het uitdelen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen of een helm, valt onder een goede ergonomische inrichting.

4. De juiste hoogte van werkbanken

Een onderdeel van een juiste ergonomische inrichting, is het bepalen van de goede hoogte van de werkbank. Medewerkers moeten langdurig aan een werkbank staan en als de hoogte van de werkbank niet goed is, ontstaan er rugklachten. Met de juiste hoogte van de werkbank, kunt u rugpijn vermijden bij medewerkers. Hiervoor zijn tabellen opgesteld. Voor precisiewerk geldt een werkbank hoogte voor mannen 100 tot 110 centimeter en voor vrouwen 95 tot 105 centimeter. Voor vaardig werk geldt een werkbank hoogte voor mannen van 90 tot 95 centimeter en voor vrouwen 85 tot 90 centimeter. Tenslotte moet een werkbank bij inspannend werk voor mannen 75 tot 90 centimeter hoog zijn en voor vrouwen 79 – 85 centimeter.

5. Veilig goederen uit de rekken halen

De rekken in een magazijn zijn doorgaans enkele meters hoog en hierdoor niet gemakkelijk bereikbaar. U moet er daarom voor zorgen dat goederen op een veilige manier uit de rekken genomen kunnen worden. Voor niet al te hoge stellages voldoet een ladder voor rekken, maar nog beter is het om een goede vorkheftruck of een zogenaamde stapelaar aan te schaffen. Bij het uit de rekken halen van de goederen wordt het lichaam van de medewerker niet belast.

6. Goede opbergmogelijkheden voor gereedschap

U kunt nog zo goed de veiligheidsvoorschriften in acht nemen en personeel van goede beschermingsmiddelen voorzien, wanneer het chaotisch is op de werkvloer, dan bevordert dit ongelukken. Dit geldt ook voor het opbergen van gereedschap. Zorg bij het inrichten van het magazijn daarom dat er orde heerst in het magazijn en dat er voldoende opbergmogelijkheden aanwezig zijn voor het gebruikte gereedschap.

7. Plaats één of meerdere lichtstraten op uw magazijn

In navolging van het punt over goede verlichting in een werkplaats, geldt dat daglicht altijd het meest gezonde licht is. U doet er daarom goed aan om uw medewerkers aan zoveel mogelijk daglicht bloot te stellen tijdens hun werkzaamheden. Verlichting kan dan alsnog aangeschakeld worden. Maar door de constructie van uw magazijn, kan het voorkomen dat u nauwelijks daglicht binnenkrijgt. U kunt er dan voor kiezen om een lichtstraat op het dak te plaatsen. Dit is een glazen of kunststof koepel op het dak van het magazijn en waardoor u van bovenaf daglicht binnenkrijgt. Hou er wel rekening mee dat u ’s avonds of in de donkere wintermaanden meer afhankelijk zal zijn van kunstlicht.

8. Selecteer een goed transportsysteem

Wanneer het productieproces bestaat uit het bewerken van producten, dan heeft u een transportsysteem nodig in de vorm van een transportband. U moet letten op het gewicht, afmetingen en de vorm van de producten. Op basis hiervan kiest u een geschikte transportband. Voor specifieke producten kunnen extra eisen gesteld worden, bijvoorbeeld als u voedsel verwerkt.

9. Plaats aanrijdbeveiliging

Een magazijn mag dan groot zijn betreffende het oppervlak, als uw medewerkers rondrijden met een heftruck, dan kan er wel eens een te ruime of te krappe bocht genomen worden. Daarbij is er een risico dat een stellage wordt geraakt. Dit is levensgevaarlijk als de volledige stellage hierbij instort. Plaats daarom op de hoeken van de stellages een aanrijdbeveiliging. Dit is meestal in de vorm van een metalen paal of beschermbeugel.

10. Overzicht met vloermarkeringen

Een magazijn is een groot oppervlak en soms kan een magazijn uit meerdere ruimtes bestaan. Om de functie van een bepaalde ruimte of gebied aan te geven, kunt u vloermarkeringen aanbrengen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een routesysteem die een vorkheftruck moet volgen of bepaalde verbodstekens. Vloermarkeringen kunnen aangebracht worden met speciale markeringsstickers of markeerverf. Vloermarkeringen zijn duidelijker dan bordjes en worden nauwelijks over het hoofd gezien