Alles wat je wil weten over een gehoorapparaat

Ouder worden is natuurlijk nooit leuk. Sommige voelen hoe hun lichaam veranderd en verouderd, terwijl de ander daar weer veel minder last van kan hebben. Een van de meest voorkomende dingen die erbij komen kijken als je ouder wordt is dover worden. Dit hoeft uiteraard niet op late leeftijd te komen, hier heeft de jongere generatie ook steeds meer last van. Denk aan alle feestjes met het harde geluid, wat er op een gegeven moment vanzelfsprekend ervoor zorgt dat je gehoorschade kan oplopen. Daarom zie je ook steeds meer mensen lopen met een gehoorapparaat in het oor. Dit kan de beste overkomen. Ook kan je geboren worden met een afwijking aan je oor. Daarom geven wij je graag vandaag alle informatie die je wilt weten over een gehoorapparaat.

Typen gehoorapparaten

Je hebt verschillende gehoorapparaten. Voor elk gehoorverlies is er een ander type wat goed of beter werkt voor jouw oor. Er zijn algemene gehoorapparaten en die werken voor een mild of gemiddeld gehoorverlies. Ieder oor is anders en het is dan natuurlijk ook wel vanzelfsprekend dat jouw oor een heel ander gehoorapparaat nodig heeft dan je buurman bijvoorbeeld heeft. Daarom is het altijd goed om je te laten adviseren bij een professioneel. Die kijkt naar je oor en welk type goed bij jou past.

Batterijen

Een gehoorapparaat werkt vaak op oplaadbare batterijen. Het is dus goed om een soort planning te hebben wanneer je weer gaat opladen. Als je alleen thuis zit heb je in principe het gehoorapparaat niet nodig. Plan dit dus van tevoren zodat je altijd weet dat je batterijen goed opgeladen zijn wanneer je het gehoorapparaat wel nodig hebt. Dit kan je uiteraard ook in de nacht doen wanneer je slaapt. Zo weet je dat je altijd opgeladen bent en hoef je je hier geen zorgen over te maken. De levensduur van de batterij verschilt natuurlijk per batterij. Op het moment dat jij er voorzichtig mee omgaat kunnen deze batterijen jaren meegaan.

Schoonmaken

Het is vanzelfsprekend dat je je gehoorapparaat zo nu en dan ook eens goed moet schoonmaken. Dit is niet alleen belangrijk voor de hygiëne maar ook voor het functioneren ervan. Je oorsmeer en het vocht wat erbij komt kijken moet op zijn tijd eens gereinigd worden. Bij elk gehoorapparaat zit een uitgebreide instructie hoe je dit het beste kunt doen. Volg de instructies ook echt, want als je het op je eigen manier gaat doen is het risico op slopen groter.