Tips bij het maken van je scriptie

Het schrijven van je scriptie, het is ontzettend stressvol en een hele klus. Je hoort overal andere verhalen van iedereen, maar je zal er toch zelf achter moeten komen als de scriptie eraan zit te komen. Maar waar moet je beginnen? Als je nog nooit een afstudeeropdracht hebt moeten maken, zal het misschien even lastig zijn om te beginnen. Wel is het hoognodig om op tijd te beginnen. Je verdiepen in het schrijven van een scriptie is dan ook nooit een verkeerd idee. Je kan ook altijd even rondvragen in je omgeving naar mensen die een scriptie hebben gemaakt en daar wat tips aan vragen. Dat is al een goed begin! Wij geven je graag nog meer tips die je helpen bij het schrijven van de scriptie die ervoor zorgt dat jij gaat slagen!

Begin op tijd

Met een scriptie is het ontzettend belangrijk dat je op tijd begint. Het werk wat gedaan moet worden moet je niet onderschatten. Voor iedereen is het maken van een scriptie anders en gaat het over een ander onderwerp. Wat wel hetzelfde blijft, is dat er ontzettend veel onderzoek gedaan moet worden naar het onderwerp. Dit onderzoek wordt uiteindelijk een groot deel van je verslag. Op het moment dat je geen tijd hebt om grondig onderzoek te doen, is dus het grootste deel van je scriptie niet perfect. Begin op tijd en onderzoek wat er allemaal gedaan kan worden.

Maak een planning

Er zijn verschillende verplichte onderdelen die in je scriptie moeten staan. Op basis hiervan kan je dus een planning maken. Zorg ervoor dat je planning een paar weken voor de deadline al eindigt, zodat je alle tijd hebt om de puntjes op de i te zetten. Door middel van een planning heb je ook meer rust in je hoofd en zorg je ervoor dat bepaalde deadlines zonder zorgen afgewerkt worden. Alles wat je noteert onthoud je en zorgt ervoor dat je ook flink aan de slag gaat.

Bespreek met je begeleider

In elk scriptie project krijg je een begeleider toegewezen. Het is erg belangrijk dat je goed contact houdt met deze begeleider. Uiteindelijk neemt hij/zij de beslissing of je scriptie er klaar voor is om in te leveren bij een tussentijdse deadline, etc. Er staan vaak verplichte afspraken gepland met je begeleider zodat jullie samen kunnen kijken naar het proces en hoe ver je bent. Ook je planning komt dan aan bod. Wat ook erg prettig is aan een begeleider is dat hij/zij je scriptie kan nakijken. Je scriptie laten nakijken is erg belangrijk. Alle hulp is welkom!