Elektrische sigaret; wat kost het?

Het aantal rokers is de afgelopen jaren afgenomen, maar nog steeds zijn er behoorlijk veel mensen die roker. Elke roker is vast al wel meerdere malen gebombardeerd met informatie over hoe schadelijk roken is voor je gezondheid. Ondanks dat roken slecht is voor je gezondheid, lukt het veel mensen niet om te stoppen met roken. Dit ondanks eventuele ondersteunende medicatie te gebruiken die je kunt krijgen van de huisarts. Dit komt mede omdat tabak de verslavende stof nicotine bevat. Toch er is er  een nieuw soort sigaret op de markt gebracht die minder schadelijk is voor je gezondheid. Deze sigaret wordt ook wel de elektrische sigaret genoemd.

E-sigaret

Een e- sigaret is een elektronische sigaret waarin je vloeistoffen kunt doen. Deze vloeistoffen zijn met of zonder nicotine verkrijgbaar. Wanneer je graag wil stoppen met het roken van gewone sigaretten, maar het lukt je niet, zou je bijvoorbeeld eens een e-sigaret kunnen proberen. De hoeveelheid nicotine die de vloeistoffen voor e-sigaretten bevatten, staat vaak niet in verhouding met de hoeveelheid nicotine die gewone sigaretten bevatten. Bovendien bevatten gewone sigaretten vaak teer, wat bij e-sigaretten niet het geval is. De vloeistoffen voor de e-sigaret worden ook wel e- liquids genoemd. Deze e-liquids zijn in allerlei soorten verschillende smaken verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit een fruitsmaak, tabakssmaak, snoepsmaak, limonadesmaak, etc. Vaak zal je een aantal e-liquids moeten proberen op het moment dat je een e-sigaret gaat gebruiken voordat je eenmaal een favoriete smaak hebt gevonden. Naast dat het roken van een elektronische sigaret minder schadelijk is dan een gewone sigaret, is het roken van een elektronische sigaret vaak ook vele malen goedkoper dan het roken van normale sigaretten. Voorheen gingen veel Nederlanders naar België en Duitsland voor het kopen van tabak. Maar aan de dag van vandaag staat de sigarettenprijs in Duitsland nagenoeg gelijk aan de sigarettenprijs in Nederland. Bovendien is het roken van tabak in veel openbare gelegenheden verboden, waardoor je genoodzaakt bent om buiten te gaan roken.

Buiten roken

Aan de dag van vandaag mag je in openbare gelegenheden niet meer binnen roken. Als je geluk hebt is er buiten een afdak aanwezig waar je je sigaret kunt roken, maar wanneer dit niet het geval is, zal je in de kou moeten gaan staan. Ook het gebruiken van e-sigaretten zijn in veel openbare gelegenheden verboden. Wel kun je deze sigaret gebruiken op het moment dat je thuis op de bank een filmpje aan het kijken bent. Van een elektronische sigaret komt namelijk geen stank af waardoor je huisgenoten er ook weinig hinder van zullen ondervinden wanneer jij je elektronische sigaret binnenshuis gebruikt. Er zijn allerlei elektronische sigaretten verkrijgbaar. Zo heb je e-sigaretten die speciaal zijn ontworpen voor beginners, maar ook sigaretten die vaker gebruik worden door wat meer ervaren e-sigaretgebruikers. Zo zal een meer professionele e-sigaret vaak meer functie hebben, waaronder bijvoorbeeld de hoeveelheid damp die je in kunt stellen, dan een elektronische sigaret voor beginners. Ook hoef je niet perse kant en klare e-liquids te kopen, maar je kunt deze ook zelf maken. Je kunt dit doen door een aroma te gebruiken in combinatie met een basisvloeistof. Deze basisvloeistof is zowel met als zonder nicotine verkrijgbaar. Zeker wanneer je de e-sigaret veelvuldig gebruikt, is het zelf maken van e-liquids aan te raden.