camera surveillance

Inbraak… Hoe voorkom je dat?

Schade van een inbraak

Een paar weken geleden is er bij mijn oom ingebroken terwijl hij op vakantie was. Televisie, laptop, sieraden en meer spullen waren verdwenen. De schade aan het huis en de inboedel was enorm. Gelukkig zijn de spullen te vervangen, en er was niemand thuis dus geen kans op letsel. Iets wat je niet zo makkelijk kunt vervangen, is het gevoel van veiligheid. Het kan erg confronterend zijn om in een huis te wonen waar iemand ongewenst is binnen gedrongen. Om jezelf te beschermen tegen een inbraak is het van belang om het één en ander te weten over inbraken.

De feiten op een rijtje

  • Maar liefst 83% van de inbrekers in een Amerikaans onderzoekt geeft aan te zoeken naar een beveiligingssysteem. Wordt er zo’n systeem gespot, dan gaat 60% van de inbrekers op zoek naar een ander doelwit.
  • Inbrekers komen wél vaak terug naar dezelfde plek. Een huis waar kortgeleden is ingebroken, heeft 12 keer zoveel kans om opnieuw het slachtoffer van inbraak te worden. Ze weten dat nu zij jouw oude laptop en televisie hebben gestolen, de kans groot is dat deze vervangen worden door gloednieuwe exemplaren. Ook wordt er vaak in een zogenaamde inbraakgolf tegelijk een hele straat of wijk “gepakt”.
  • Een groot gedeelte van de inbraken vereist niet letterlijk een inbraak. Vaak staat er ergens een raam of deur open of niet op slot. Controleer dus alle deuren en ramen voor je vertrekt!
  • Huurhuizen en appartementen lopen een veel hoger risico dan koophuizen. Veel huurders installeren geen beveiligingssysteem omdat ze daar geen toestemming voor hebben. Vaak worden sleutels ook niet vervangen nadat een nieuwe huurder zijn intrek doet.

Dus wat moet je doen?

Het aller-allerbelangrijkst is toch wel het beveiligingssysteem. Niet alleen zijn ze een geweldig preventiemiddel, ook kan het ervoor zorgen dat een inbreker gearresteerd kan worden wanneer deze besluit het systeem te trotseren. Een simpel alarm doet al wonderen, maar er zijn heel wat geavanceerdere en subtielere systemen op de markt. Een stil alarm naar een beveiligingsfirma, DNA-spray, allerlei sensoren en zelfs creatieve oplossing zoals de mistgenerator kunnen de veiligheid van jouw inboedel garanderen. Denk ook goed na over aan wie je wat vertelt. Meer dan 50% van alle inbraken worden gepleegd door bekenden. Iedereen aan wie jij jouw sleutel geeft kan in principe een kopie maken en over een jaar terug komen. Ook kunnen bekenden het zien op social media als je langdurig afwezig bent, en ook dat je jezelf hebt verwend met een nieuwe televisie. Mocht je voorlopig niet van plan zijn te verhuizen, het is het waard om een professionele firma in te huren om de beveiliging te regelen.eveiliging te regelen.