Hoe vaak (en hoe) moet je je messen slijpen?

Ben jij dol op koken? Dan weet je hoe belangrijk het is om scherpe messen te hebben. Dit vergemakkelijkt het snijden enorm, en zorgt dus voor een hoger kookgemak. Je messen slijpen kun je natuurlijk zelf doen, maar het is best wel een gespecialiseerd klusje. Veel mensen huren er dan ook een professional voor in die je messen laten slijpen kan met alleen het allerbeste resultaat. Dit levert super scherpe messen op waarmee je met gemak overal doorheen snijdt. Dit soort services komen doorgaans met hun slijpmaterialen aan huis, waar ze je messen voor je slijpen op locatie. Super makkelijk, want zo hoef je er dus niet de deur voor uit om ze te laten slijpen, en je hoeft ook niet zelf van alles in huis te halen om dit te doen. Je betaalt er weliswaar iets meer voor, maar het resultaat mag er dan ook wezen.

Je messen slijpen: Klaar terwijl je wacht

Hoe fijn is het om elke paar maanden je messen te laten slijpen door een professional, zodat je altijd scherpe messen binnen handbereik hebt. Veel mensen (en vooral hobbykoks) storen zich er mateloos aan als ze iets willen snijden maar ze komen er met hun mes amper doorheen. Dit is dan ook super irritant, want het kost je daardoor meer tijd. Bovendien kun je na het messen slijpen ook nog veel mooiere plakjes snijden, want zodra een mes wat botter is geworden hapert het vaak. Dit maakt dat je op diverse plekken geen vloeiende beweging kunt maken, en daardoor ziet het er minder mooi uit. Een super scherp mes gaat veel makkelijker overal doorheen, waardoor je super strakke plakjes kunt afsnijden. Als jij zo’n pietje precies bent die dat super mooi vindt dan moet je dus af en toe je messen slijpen, of dit laten doen door een professional. Zeker als je een grote collectie messen hebt (wat je dus vaak ziet bij hobbykoks) is dit interessant. Zo’n messen slijpservice kan de messen namelijk veel scherper en bovendien veel sneller slijpen dan je dat zelf kunt. En wat te denken van als je een restaurant hebt? Dan zit je er ook niet op te wachten om zelf om de zoveel tijd al die messen te slijpen, toch?

Messen slijpen voor restaurants

Heb jij een eigen restaurant en gebruik je daar op dagelijkse basis een grote collectie koksmessen? Deze slijten veel door het dagelijkse gebruik. Je doet er in zo’n geval goed aan niet zelf de messen te slijpen maar daarvoor een specialist in te huren. Deze kunnen de messen op locatie ophalen, direct slijpen en kant en klaar weer bij je restaurant afleveren. Zo zit je slechts hele korte tijd zonder messen, en kun je nog diezelfde middag weer aan de slag in de keuken.