Huizenmarkt miserie vs. record lage hypotheekrente

Minimaal 1 keer per week komt het onderwerp: huis kopen, bij mij aan tafel. Iedereen wilt vroeg of laat het huis uit om op zichzelf te wonen. Voor iedereen is dit een enorm spannend moment, want je gaat niet meer leven onder het veilige dak van je ouders. Tijdens deze gesprekken aan tafel faalt mijn moeder er nooit in om even te benoemen dat zij ‘pas’ 19 was toen zij het huis uiting. Dit haalt altijd het bloed onder mijn nagels vandaan. Nadat ik mijn moeder haar schouderklopje geeft voor het feit dat ze met een rijke vent is gaan trouwen die al 5 jaar heeft gewerkt en praktisch ‘hun’ huisje zelf had gekocht, begint vaak een serieus gesprek over de huidige woningmarkt en hypotheekrente.

Oké Boomer

Dit zijn namelijk andere tijden. Mijn opa kocht zijn eerste (super schattige) huisje met mijn oma voor 6000 gulden. Voor de Millenials onder ons is dat omgerekend ongeveer € 3000,- voor een huis! Dat kun je je niet meer voorstellen. Bovendien was dit huis was geen doos onder de dorpsbrug, maar iets wat men nu zou omschrijven als een kleine starterswoning. Ondertussen is het zestig jaar later en haast onmogelijk voor een starter om een doos onder de brug te kunnen kopen, laat staan een huis. Het enige positieve aan deze droevige bende is de huidige hypotheekrente.

Licht aan het eind van de tunnel

Voor degene die instaat zijn een hypotheek te kunnen ontvangen die hun daadwerkelijk instaat stelt om een huis/appartement te kopen, is de hypotheekrente enorm gunstig. We hebben namelijk een historisch lage hypotheekrente. Degene die nu een hypotheek afsluiten hebben dus bijzonder lage maandelijkse lasten hieraan. Sommige macro-economen stellen zelf dat deze negatief kan gaan, dan zou je dus zelfs geld krijgen om dit te lenen bij de bank.

Wanneer je op het punt staat om een huis te kopen, dan is het goed om te kijken naar welke bank jou de laagste hypotheek kan aanbieden. Ten eerste hebben veel hypotheekrente sites een tool om gemakkelijk je maandelijkse lasten te bereken aan de hand van jouw financiële status. Ook kan je hypotheekrenten van veel verschillende aanbieders zien en vergelijken. Zodoende kan je komen tot de best geschikte hypotheekrente voor wanneer jij (eindelijk) jouw huis/appartement kan kopen. Deze sites zijn onafhankelijk zodat zij een objectieve mening en advies kunnen geven. Ze kunnen je ook nog het één en ander vertellen over verschillende soorten hypotheken en veel van het vakjargon verduidelijken.

Bitterzoete hypotheekrente

Om af te sluiten wil ik dus graag zeggen dat het in staat zijn om als starter in deze tijd een huis te kunnen kopen echt een prestatie is. Veel knapper dan mijn moeder die met een rijke vent trouwde en toen claimde dat zij zelf een huis had gekocht. De huizenprijzen zijn bizar hoog, maar als je eindelijk in staat bent om genoeg cash neer te leggen bij de bank, krijg je een historisch lage hypotheekrente hiervoor terug. Iets waar jij je hele leven profijt van kan hebben.