Je bent jong en je wilt wat (een auto)

Als je net begonnen bent op de arbeidsmarkt is transport vaak een heikel item. Vaak sluit het ov niet of nauwelijks aan bij waar je moet zijn. Daarnaast is zonder studenten OV de trein toch aan de prijs. Vaak denken we dan dat een auto leuk zou zijn, maar buiten onze middelen ligt. Bovendien kunnen we onmogelijk zeggen waar we over 3 jaar werken. Als dat dichter bij huis of beter bereikbaar is voelt de auto al snel als miskoop. Dat schrikt ons vaak ook af van leasen, want 3 jaar aan die lease vastzitten is simpelweg niet flexibel. Verder maken we ons dikwijls zorgen over eventuele kosten als deze stuk gaat. Er is echter een middenweg te bewandelen die grotendeels al deze punten dekt: shortlease.

Wat is shortlease?

Een shortlease is simpelweg een verkorte zakelijke lease. Het is echter wat anders qua praktisch effect. Daarom heeft het een aparte naam. Technisch gesproken is het een operational lease, waar je enkel gebruiker bent en niet economisch eigenaar. Maar dat zijn de details waar je het met de bedrijfsaccountant over hebt. Voor jou betekent het praktisch dat je met een auto kan rijden tegen een vast bedrag op de benzine na. Alles qua schade, onkosten, belasting, alles is geregeld. Bovendien heb je vaak de mogelijkheid van vervangend vervoer bij geval van falen. 

Wat heb ik er aan?

Het voordeel van zo een shortlease is dat je nu een auto hebt waarmee je van A naar B kan. Behalve een relaxte forens kan je de auto ook na werk gebruiken. Je wordt dus een stuk mobieler. Niet alleen na werk ben je mobieler, ook tijdens werk kan je ergens snel zijn. Dat is handig als je bijvoorbeeld tussen locaties moet werken, of je jouw klanten wilt bezoeken. Al met al is een auto gewoon ontzettend praktisch om te hebben. Met shortlease dek je de negatieve aspecten zoveel mogelijk af.

Wat moet ik doen om een auto op shortlease te krijgen?

Operational shortlease is enkel via een onderneming te regelen. Als je een eigen bedrijf hebt kan je in principe zelf aan de slag. Werk je echter voor een bedrijf, dan moet je bespreken wat er mogelijk is intern. De persoon om hierop aan te spreken is de fleetmanager, de accountant of je directe leidinggevende. Je kan dan samen kijken wat voor mogelijkheden er zijn voor deze constructie. Je kan de argumenten hierboven aandragen om je verhaal kracht bij te zetten