Welke onzekerheden hebben mensen over hun gebit en mond?

Je gebit en mond vormen een groot onderdeel van je gelaat. Daarom is het logisch dat je het belangrijk vindt om dit netjes te onderhouden. Toch zijn er veel mensen die onzeker zijn over hun gebit of mond. Wat zijn bekende onzekerheden? En wat kun je hieraan doen? Lees verder voor oplossingen en tips!

 

Kleur van tanden

Een van de bekendste onzekerheden over het gebit is de kleur van de tanden. In de loop van je leven kan het zo zijn dat je tanden steeds een beetje geler worden. Het is in ieder geval zo dat lang niet iedereen rondloopt met stralend witte tanden. Zijn jouw tanden ook verkleurd? Daar kun je ontevreden over zijn. Maar er is ook een oplossing voor te vinden. Je kunt je tanden bleken. Dit kun je zelf doen, of laten doen. Let op dat je je tanden niet meteen heel wit maakt (tenzij dat de look is waar je voor wilt gaan natuurlijk). Een paar tonen lichter zorgt al voor een duidelijk verschil. Het zorgt er meteen voor dat je gemotiveerd bent om weer beter voor je gebit te zorgen. Een ideaal uitgangspunt! Heb je bijvoorbeeld ook een spleetje tussen je tanden? Dit kun je aanpakken met transparante beugels van Dr Smile. Juist door op meerdere manieren je gebit op te knappen, ben je straks weer helemaal tevreden. Kijk daarbij goed naar wat er voor jouw mond nodig is.

 

Stand van tanden

Het kan zo zijn dat je ontevreden bent over de stand van je tanden. Een spleetje tussen de tanden is hier een bekend voorbeeld van, zoals we hierboven al noemen. Of misschien gaat het om de stand van meerdere tanden in je gebit. Gelukkig kun je scheve tanden bij volwassenen goed corrigeren. Een onzichtbare beugel zie je niet tot nauwelijks zitten bij het dragen. Dit maakt het prima om in je dagelijkse leven tijdelijk met een beugel rond te lopen. Gemiddeld gezien draag je de beugel vier tot negen maanden. Houd natuurlijk vooral het einddoel in gedachten. Straks staan je tanden weer recht, wat je zelfvertrouwen een boost geeft. Zie jij het al voor je, dat je gewoon weer breeduit durft te lachen?

 

Tandvlees

Ook over je tandvlees kun je onzeker zijn. Het kan ontstoken zijn, wat bij veel mensen een probleem is. Soms is ontstoken tandvlees niet zo zichtbaar, maar soms ook wel. Het tandvlees kan er dan roder of dikker uitzien. Met name bij de voortanden kan dit opvallen. Dat is natuurlijk vervelend. Kijk er samen met de tandarts naar. Zijn er oplossingen te vinden voor de gezondheid van je tandvlees? Tanden stoken en flossen kan al bijdragen aan een gezondere staat van je tandvlees. Soms is er een grotere ingreep nodig.

 

Adem

Het is fijn als er een frisse of neutrale adem uit je mond komt. Toch lopen veel mensen rond met onzekerheden over hun adem. Misschien heeft je adem snel een sterke geur, als je iets hebt gegeten of al voordat je iets hebt gegeten. Kijk dan goed of je je tanden op de juiste manier poetst en verzorgt. Het kan er ook op duiden dat er een probleem in je mond is, zoals een ontsteking. Laat dit goed uitzoeken door een tandarts. Hier wil je immers niet te lang mee rondlopen. Ongewenste geuren uit de mond kunnen na een tijdje vanzelf weer overgaan, of je kunt hier speciale producten voor gebruiken. Neem in ieder geval altijd kauwgum of pepermuntjes met je mee, als je hier snel last van hebt. Tussendoor een keer extra de tanden poetsen helpt ook.

 

Gebitsproblemen

Tot slot kun je onzeker zijn over gebitsproblemen die je hebt. Van gaatjes tot ontstekingen, er kan veel gebeuren in de mond. Daarom is het zo belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Zo blijf je de meeste problemen al de baas. En als er eenmaal een probleem of klacht in de mond is, kun je dit maar beter laten verhelpen bij de tandarts. Zelfs als je het spannend vindt om naar de tandarts te gaan, is het toch de beste oplossing. Gebitsproblemen kunnen anders immers flink verergeren, wat het niet beter maakt.

Ieder gebit is anders! Dat maakt dan ook dat je over verschillende dingen onzeker kunt zijn. Maar onthoud: er is eigenlijk altijd een oplossing voor te vinden. Welke stap wil jij zetten om weer tevreden over je gebit te zijn?