De prinses op het witte paard

Nooit had ik het kunnen voorspellen, maar ik ben verliefd geworden op een echt paardenmeisje. Of paardenvrouw moet ik eigenlijk zeggen, want ze is al lang en breed volwassen. De reden dat ik het nooit had verwacht, is omdat er in mijn klas op de basisschool een groepje meisjes was dat paardreed en lid was van de Penny, maar waar ik bepaald niet bij hoorde. Ik begreep die onverwoestbare fascinatie niet, al had ik die zelf wel voor voetballen. Het voelde als twee compleet verschillende werelden. Misschien kwam het wel, omdat ik een keer voor een verjaardagspartijtje van een van die meisjes was uitgenodigd en we toen gingen paardrijden. Gelukkig was er nog iemand anders die het ook eng vond. Terwijl wij veilig binnen limonade dronken, keken wij toe hoe de anderen rijles kregen. Ik begreep er niets van dat ze niet net als ik compleet geïmponeerd waren door die grote dieren en er zelfs op durfden te rijden. Wat als een paard ineens zou steigeren? Wel heb ik altijd erg mooie dieren gevonden. Genieten op een afstand dus. Totdat dus mijn huidige liefde in mijn leven kwam.

Niet over het paard getild

Het leuke aan een relatie hebben, is natuurlijk dat je veel met elkaar kan delen of elkaar juist nieuwe werelden leert kennen. Toen mijn geliefde vroeg of ik paardreed, zonk de moed in mijn schoenen. Ik was bang dat ze er helemaal op af zou knappen dat ik dat niet kon. Maar ze vond het juist leuk. Vóór mij had ze namelijk een relatie gehad met iemand die ook erg van paarden hield en hoewel het leuk was dat te kunnen delen met elkaar, vond ze dat hun wereld daardoor ook wel klein bleef. Op een gegeven moment deelden ze de liefde voor paarden nog wel, maar niet meer voor elkaar. Ze zijn nog wel steeds bevriend. Daarbij heeft ze nog genoeg andere mensen in haar leven waar ze samen mee kan paardrijden en het er eindeloos mee over kan hebben. Door mij leerde ze een voor haar heel nieuwe wereld kennen, namelijk die van het voetbal.

Jouw paradepaard is mijn paradepaard

Waar ik haar uitleg wat buitenspel is en wat het verschil is tussen de Champions League en de Europa League, leert zij mij alle ins en outs van de paardenwereld. Zoals de verschillende disciplines die er bestaan, zoals de dressuur en rensport. Maar inmiddels weet ik ook van alles over praktische zaken die met paarden te maken hebben. Als ze het bijvoorbeeld over ‘een voorraad biks aanschaffen’ heeft, weet ik dat ze paardenbrokken kopen bedoeld. Dat het aanvullend voedsel is op hooi en gras dat paarden nodig hebben. Natuurlijk wist ik al wel dat paarden als edele dieren worden gezien en je het daarom over ‘benen’ in plaats van ‘poten’ hebt, ‘mond’ zegt en geen ‘bek’ en het over het ‘hoofd’ hebt van het paard en niet over de ‘kop’. Maar ik wist niet dat er ook muesli paard bestond en er speciale sportmuesli’s zijn voor bijvoorbeeld renpaarden en weer andere muesli’s voor recreatiepaarden. Er zijn kruidenmuesli’s te krijgen en seniorenmuesli’s. Werkelijk, er is een hele wereld voor mij open gegaan! Ik heb inmiddels zelfs een keer paardgereden. Heel rustig natuurlijk, maar ik vond het toch leuk om te doen. Zo kan je relatie je zelfs over een angst heen helpen! En regelmatig trapt mijn vriendin een balletje mee in het park. Zo betrekken we elkaar in elkaars werelden.