De voordelen van een aanhangwagen met een optimale kogeldruk?

Een aanhangwagen kan je voor heel veel dingen gebruiken. Zo is het mogelijk om hiermee goederen te vervoeren, die je met je normale auto niet vervoerd zou kunnen hebben. Een aanhangwagen geldt hiermee dus als een soort extra aanhanger aan je auto. In ieder geval is een aanhanger heel erg handig. Je kan hiermee namelijk grote voorwerpen vervoeren. Als je bijvoorbeeld een bank moet vervoeren, is dit mogelijk om te doen met een aanhangwagen. Ook kan je hiermee bijvoorbeeld grofvuil of groot tuinafval naar de stortplaats brengen, zonder dat je je hele auto vol moet proppen, wat waarschijnlijk niet eens past. Met een aanhangwagen kan je er dus voor zorgen dat je meer spullen kan vervoeren dan gewoonlijk.

Wat doet kogeldruk voor een aanhanger?

Veel mensen zullen waarschijnlijk niet bekend zijn met de term kogeldruk. Het gaat hierbij om de kracht tussen het koppelstuk dat de auto en de aanhanger aan elkaar koppelt. De kogeldruk is dan ook de druk die wordt uitgeoefend op de trekhaak door de aanhangwagen. Deze druk kan veranderen door het gewicht dat in de aanhangwagen zit en door hoe dit gewicht verdeeld is. Als er veel gewicht richting de dissel zit, kan dit ervoor zorgen dat er een te hoge kogeldruk op de aanhanger zit. Te veel kogeldruk aan de achterkant van de laadbak zorgt juist voor een te lage kogeldruk. Dit kan erg negatieve gevolgen hebben, zoals slippen of slingeren. Om dit te voorkomen, is het van belang een juiste kogeldruk te hebben.

Waarom is kogeldruk belangrijk?

Om ongelukken te voorkomen met je auto en de aanhanger, is het van belang om een goede kogeldruk te hebben. Dit zorgt namelijk voor een goede wegligging voor aanhangwagens. Ook zorgt het voor een goed rijgedrag van trekkende voertuigen. Om de optimale kogeldruk te weten, is het nodig om een berekening uit te voeren. Hiervoor heb je verschillende informatie nodig. Zo is het ten eerste belangrijk om te letten op het maximale trekgewicht van de aanhangwagen. Dit houdt in dat je moet weten hoeveel gewicht de aanhangwagen kan dragen, inclusief het gewicht van de aanhanger zelf. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de afstand is tussen de assen en het hart van de wielen. Dit is echter al iets waar dealers van aanhangwagens op letten, zodat de juiste aanhangers geproduceerd en aangeraden kunnen worden.

Wanneer je de optimale kogeldruk hebt gevonden

Als je aanhanger de juiste mate aan kogeldruk heeft, dan kan je veilig de weg op. Dit is natuurlijk wat je wil, want je wil ongelukken voorkomen. Als je toch denkt dat de kogeldruk nog niet goed is, bijvoorbeeld doordat je begint met slingeren, is het nodig om toch de kogeldruk te veranderen. Als de kogeldruk te laag is, is het nodig om de lading van achter naar voor te verplaatsen. Doe dit gedeeltelijk, zodat niet straks opeens de kogeldruk te hoog is. Het omgekeerde geldt voor een te hoge kogeldruk. In dit geval is het nodig om wat lading naar achteren te verplaatsen.

Meer lezen over de optimale kogeldruk van een aanhanger? Lees het op de website van Hapert.