Het gebruik van een VPN

Voor veel mensen is het internet tegenwoordig onmisbaar. We gebruiken het vrijwel iedere dag: voor het versturen van emails, het opslaan van belangrijke gegevens en het spelen van online spelletjes. Alles doen we tegenwoordig online. Maar het gebruik van internet brengt gevaren met zich mee wat betreft privacy en veiligheid. We kennen immers allemaal de horror verhalen van identiteitsfraude, gestolen wachtwoorden en websites die je gegevens opslaan en doorverkopen. Toch hebben maar weinig mensen de benodigde kennis omtrent het beperken van de veiligheidsrisico's online. Gelukkig hoef je je niet langer zorgen te maken, want er zijn programma's die je kunnen helpen. Het gebruik van een VPN bijvoorbeeld. Maar wat is een VPN? En waarom zou je er absoluut één moeten gebruiken, voor al je online activiteiten?

Veilig online kunnen internetten.

We weten allemaal dat er bepaalde gevaren zijn verbonden aan het gebruik van het internet, en natuurlijk willen we het liefst allemaal veilig internetten. Maar lang niet iedereen weet hoe je je het beste kunt beschermen tegen alle online gevaren. Zo is het belangrijk om altijd de laatste software updates te installeren, en eens in de zoveel tijd de geaccepteerde cookies te verwijderen. Maar het gebruik van een VPN beschermt je tegen een heel ander online gevaar: namelijk het opslaan van je gegevens en het schenden van je privacy. Zo versleutelt een VPN je creditcard gegevens bij een online aankoop, en je BSN bij een inschrijving. Alles zodat je privégegevens niet online kunnen worden opgeslagen. Daarnaast verbergt een VPN ook je IP-adres, en dus je locatie. Wanneer je gebruik maakt van een VPN neem je namelijk het IP-adres en de locatie van de VPN-server over.

Hoe werkt het

VPN staat voor Virtual Private Network. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt een VPN voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Je dataverkeer (bijvoorbeeld de gegevens die je invult bij een webshop) worden eerst naar een beveiligde, externe server gestuurd. Hier worden de gegevens geanonimiseerd en beveiligd, waarna ze weer terug het internet op worden gestuurd. Met het gebruik van een VPN vergroot je je online privacy aanzienlijk, doordat je privégegevens het internet niet bereiken. Je kunt het ook zien als een soort tunnel tussen jou en het internet. Wanneer je per ongeluk verbinding maakt met het netwerk van een hacker, bijvoorbeeld wanneer je een openbare WIFI-spot denkt te gebruiken, dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens op jouw computer kan inzien of veranderen. Je kunt een VPN overigens ook gebruiken voor de online gegevens op je telefoon of tablet.

Welke VPN moet je kiezen

Aangezien VPN's de afgelopen jaren behoorlijk in populariteit zijn gegroeid, zijn er tegenwoordig behoorlijk veel keuzemogelijkheden. Om tot een goede keuze voor jou te komen, is het belangrijk om je even te verdiepen in alle mogelijkheden. En om te bedenken wat jij belangrijk vind. De meeste VPN's bieden een goede internet snelheid, en een gebruiksvriendelijk platform aan. Maar er zijn nog andere details waar je op wilt letten. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid om één account voor meerdere apparaten te gebruiken? Of vind je een snelle, professionele klantenservice belangrijk? Heb je de perfecte VPN gevonden? Dan kun je nu het Netflix aanbod van over de gehele wereld bekijken.