Waarom ons uiterlijk toch belangrijk is

Veel mensen zeggen, en denken misschien ook, dat het uiterlijk van iemand niet belangrijk is voor hun mening over die persoon. Toch zijn er veel studies gedaan die aanduiden dat het toch een stuk belangrijker is dan iedereen toegeeft. Probeer maar eens heel snel te bedenken hoe een droompartner er voor jou uitziet. En een harde werker? Een eerlijk persoon? Er is een grote kans dat jij je toch iemand voorstelt die redelijk aantrekkelijk is. Een deel van die studies wijst namelijk uit dat mensen sneller positieve karaktereigenschappen toebedelen aan mensen die als aantrekkelijk worden gezien, dan bij mensen die juist als onaantrekkelijk worden gezien. Apps als Tinder werken hier aan mee. Je kunt weliswaar overtuigd zijn door iemands Bio, of eventueel een chatsessie, maar uiteindelijk heb je deze persoon waarschijnlijk toch in eerste instantie geswipet omdat deze persoon voor jou aantrekkelijk is. 

Waarom is dat dan zo?

Ook zijn er een aantal studies die geprobeerd hebben uit te vogelen waarom we dan sneller geneigd zijn positief te denken over aantrekkelijke personen. Deze studies wijzen voornamelijk naar een biologische reden. Zo zouden zowel mannen als vrouwen onbewust zoeken naar signalen dat de andere persoon gezond is, geen dreiging vormt en zelfs zoeken wij naar signalen van vruchtbaarheid. Het uiterlijk is overigens, misschien enigszins onverwacht, voor zowel mannen als vrouwen even belangrijk. Ook is het een concept dat in verschillende culturen heerst, iets wat het idee van een evolutionaire oorsprong aannemelijker maakt.

Toch hoef je geen supermodel te zijn

In zekere mate is het belang van ons uiterlijk ook weer gelimiteerd. Zo worden er niet significant vaker positieve eigenschappen toebedeeld aan mensen die als uitzonderlijk aantrekkelijk worden gezien. Er is een zekere grens, waarbij iedereen die aantrekkelijker is dan dat "volstaat". Er zou dus weinig voordeel zijn om nog aantrekkelijker te worden, als je het zo wilt zien. Nou ja, afgezien van een potentiële carrière als model dan. Gelukkig is er geen standaard voor wat mensen aantrekkelijk vinden. Iedereen heeft daar weer andere meningen over. Maar wat kun je nou doen om beter voor de dag te komen?

Een paar grondregels

Misschien het belangrijkste is wel de verzorging van het uiterlijk. Als je leuke kleding draagt, en een goed kapsel hebt, dan begin je al met een flinke voorsprong. Kleding die voornamelijk goed past is altijd goed. Ook helpt het enorm om fit te zijn. Hierdoor straal je altijd uit dat je bijvoorbeeld gezond bent. Overigens zijn er ook een aantal medische ingrepen die je kan laten doen. Zo kan een kalende man kiezen voor een haartransplantatie. Dit kan ook wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Bovendien is het een ongevaarlijke procedure die je overal kunt laten uitvoeren. Dus je kunt zomaar een haartransplantatie in Istanbul laten uitvoeren terwijl je daar op vakantie bent!