Laat de kleine kok(in) maar los gaan!

We weten natuurlijk allemaal dat, toen we klein waren, het super leuk vonden om te spelen. Denk aan doktertje, vader en moedertje of juist als kok. Want ja, je kon de mooiste en leukste recepten maken toen je klein was. En dat eigenlijk met plastic spullen. Zelfs het eten was niet eetbaar. Maar dan nog, met de fantasie die je had als kind, had je de tijd van je leven. En je gaat natuurlijk alles herleven wanneer je zelf in de kleine kinderen komt.

Een speelgoed keuken voor iedereen

Je wilt natuurlijk de creativiteit van de kleine kinderen stimuleren, hun fantasie prikkelen en ze helemaal hun eigen ding laten doen. Tot een bepaalde hoogte natuurlijk. Maar het is wel zo dat kinderen het leuk vinden om activiteiten na te doen. Ze zien natuurlijk hun ouders, opa en oma of hun ooms en tantes of welk familielid dan ook wel eens koken. Vooral wanneer ze het eten lekker vinden willen zij dit ook klaar maken. Zo simpel is het. Hoe kan je ze dan beter stimuleren dan een speelkeuken in huis neer te zetten waar ze hun kook kunsten op kunnen uitoefenen. Wanneer ze klein zijn, vinden ze dit super leuk om te doen.

Net als overige klusjes in huis

Niet alleen koken vinden ze leuk om na te doen. Geef ze een mini stofzuiger en ze gaan helemaal los. Op een jonge leeftijd ontdek je eerst alles en maakt het allemaal een stuk leuk om te doen. Tot ze het besef krijgen dat het werkelijk met opruimen te maken heeft, want dat is natuurlijk een activiteit wat niet altijd even leuk wordt gevonden. Maar zolang ze jong zijn en je ze kan stimuleren dit leuk te vinden. Vooral doen. Het is goed voor de ontwikkeling van jouw kind. 

Laat ze zoveel mogelijk spelen en ontdekken. Hun fantasie moet geprikkeld worden en ze moeten kunnen ontdekken. Dat is erg belangrijk. Net als het samen spelen met andere kindjes. Zo leren ze gelijk samen te spelen en te delen. Dit is namelijk niet even makkelijk voor elk kindje. Dus laten we altijd eerst bij onszelf beginnen en ons eigen kind het, proberen, te leren. Laat ze vooral zelf ontdekken en kijken waar de grenzen leggen. Kinderen zijn er namelijk om de grenzen te ontdekken en aan ons ouderen namelijk de taak om deze grenzen zichtbaar te maken.