laptop

Laptop: waar zouden we zijn zonder computer?

Afgelopen week keek ik naar een programma dat ging over ons heelal. Het heelal boeit me eindeloos al is het soms echt moeilijk te bevatten wat daar allemaal gebeurd. Dat bepaalde gebeurtenissen in het heelal voor ons mensen grote gevolgen kan hebben, werd me heel duidelijk in dat programma. Alle lastige en ingewikkelde termen zal ik hier maar weglaten, ook omdat ik ze zelf ook lang niet altijd begrijp, maar ik begreep wel dat een uitbarsting van de zon of van bepaalde andere sterren in de buurt ons hele elektriciteitsnetwerk plat kan leggen. En dat niet alleen. Zo’n uitbarsting schakelt de talrijke satellieten die inmiddels om de aarde cirkelen uit. Geen enkel netwerk, ook niet dat van jouw laptop, zou nog werken. Nog geen honderd jaar geleden zou zo’n uitbarsting eigenlijk veel minder gevolgen hebben gehad dan nu. Terwijl we juist in de afgelopen honderd jaar zo’n vooruitgang hebben geboekt. Hoe kan dat nu?

Afhankelijk van elektriciteit en netwerken

Met al onze vooruitgang zijn we helemaal afhankelijk geworden van elektriciteit. Die afhankelijkheid moet je begreep ik niet onderschatten. Echt alles zou uitvallen als de zon zijn uitbarstingen op ons richt en de aarde even een zwak momentje heeft in zijn schild. De kans dat het gebeurt is op dit moment niet zo groot. Zoals gezegd heeft de aarde een schild dat ons beschermt tegen uitbarstingen van de zon. Toch moeten we het ook niet geheel uitsluiten. Het heelal slingert soms onverwachte verrassingen op ons af. Naar aanleiding van dat programma ging ik eens nadenken over de gevolgen van het wereldwijd uitvallen van elektriciteit. Daar werd ik niet vrolijk van.

Laptop, netwerk en alles weg

Als eerste heet zo’n wereldwijde uitval gevolgen voor elk individu. Ik ben schrijver en ik zou acuut mijn bron van inkomsten verliezen. Daarvoor heb ik namelijk mijn trouwe laptop nodig. Maar dat niet alleen. Ik zou online niets meer kunnen opzoeken, niets bestellen en niets meer aanvragen. Reizen wordt ook lastig want het hele openbaar vervoer ligt plat. Nieuws over de situatie komt maar beperkt tot je want tv en het netwerk dat dit ondersteunt ligt eruit. Mijn koelkast en andere apparaten doen het niet. Mijn verwarming ook niet dus hopelijk is het geen winter als het gebeurt. Naar hun werk hoeven de meeste mensen niet te gaan, daar kunnen ze niets doen. Kortom, het zou heel veel ellende geven. Kijkend naar mijn simpele, maar o zo fijne laptop realiseer ik me dat we geheel afhankelijk zijn geworden van dit soort apparaten. Ik heb zelf een MSI laptop in huis. Soms moet je niet te veel nadenken over dat wat je op tv ziet. Het enige wat ik kan hopen is dat de zon zich gedeisd houdt.