Overstappen op groene zakelijke energie: tips en tricks

Eens in de zoveel tijd moet je als ondernemer kijken naar je contract omtrent zakelijke energie. Ben je nog tevreden met het pakket energie afneemt of zou je ergens verandering in willen zien? Steeds meer ondernemers in Nederland willen groener ondernemen – daar kijken ze bij de keuze van hun energiecontract al naar. Je hebt namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van groene zakelijke stroom. Wat is groene energie voor je bedrijf precies en wat moet je er nog meer over weten? In dit artikel lees je meer over groene zakelijke stroom en hoe je de beste energiedeal vindt.

Wat is groene energie voor je bedrijf precies?

Voordat je de overstap maakt op groene stroom is het wellicht handig om wat meer te weten over deze vorm van energie. Zoals de naam groene energie het al wel een beetje verklapt, wordt groene stroom op een groene manier opgewekt. Dit gebeurt onder andere met behulp van de wind, het water en de zon – dat zijn bronnen die nooit op kunnen gaan. Als ondernemer kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen stroom op te wekken met zakelijke zonnepanelen. Kijken we naar hoe grijze stroom wordt geproduceerd dan zien we dat daar geen onuitputtelijke bronnen bij aan te pas komen, zoals bij de zon of de zee wel het geval is. Bij grijze energie wordt gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen zoals aardolie of steenkool – bronnen die op een dag wel op kunnen gaan. Bij dit proces komt veel CO2 vrij, een schadelijk gas voor de aarde en het milieu. De productie van groene stroom is veel milieubewuster; daar komt minder CO2 bij vrij. Daarom kies je met groene energie voor het milieu en met grijze stroom eigenlijk niet.

Waarom kiezen voor groene zakelijke stroom?

Er is een aantal redenen waarom je zou moeten of kunnen kiezen voor groene zakelijke energie. Het grootste voordeel van groene stroom is dus dat het beter is voor het behoud van de aarde. Het zou toch wat zijn als we allemaal de keuze zouden maken voor een groen energiecontract – daarmee houd je veel CO2 tegen en zal de aarde beter kunnen ‘ademen’. Voor de meeste mensen is dit dus de grootste reden om de stap te nemen. Je kunt ook voor groene zakelijke energie kiezen wanneer je je eigen stroom op wilt wekken. Met grijze stroom is dat namelijk niet mogelijk. Op die manier kun je zelfs grotendeels onafhankelijk worden van de energiemarkt, omdat je je eigen energie opwekt en gebruikt. Uiteindelijk scheelt dat veel op je zakelijke energierekening – je maakt immers gebruik van gratis stroom opgewekt uit de natuur! Voor veel ondernemers is dat dus ook een reden om over te stappen op groene energie of zonnepanelen; ze zijn uiteindelijk veel goedkoper uit.

Waar vind ik een voordelig groen energiecontract?

Een van de redenen waarom nog niet iedere ondernemer overgestapt is op groene stroom is omdat ze denken dat zo’n contract veel duurder is dan een contract voor grijze energie. Tot op enkele jaren geleden was dat ook zeker het geval. Vandaag de dag zit dat even anders, omdat er op het gebied van subsidies en vergoedingen voor bedrijven veel te halen valt wanneer je bezig gaat met energiebesparende maatregelen binnen je onderneming. Daarnaast moet je weten dat je net als bij grijze energie gewoon aan de slag kunt gaan met mkb energie vergelijken of grootzakelijke energie vergelijken voor groene stroom. Op die manier scoor je altijd het meest voordelige energiecontract. Met een zakelijke energievergelijker zie je altijd meerdere deals op basis van jouw wensen en jaarlijkse energieverbruik. Uit dat aanbod kies jij een contract dat het beste bij je bedrijf past.