Voordelen van therapie

Jarenlang was het eigenlijk taboe om te vertellen dat je in therapie was. Tegenwoordig is dat gelukkig een stuk minder. Er is veel meer aandacht voor mentale gezondheid en veel meer mensen volgen therapie. Vaak wordt het ook nog eens vergoed door je zorgverzekering. Twijfel je nog of het iets voor jou is? Lees dan verder over de voordelen!

1. Iedereen kan therapie volgen

Om beter te worden van therapie hoef je niet zwaar depressief, schizofreen of manisch te zijn. Therapie kan juist voor iedereen helpen. Als je het erg moeilijk hebt, maar ook als je gewoon even je hart wilt luchten of een steuntje in de rug nodig hebt. Voordat je een afspraak maakt is het wel goed om te kijken of je ziektekostenverzekering de therapie vergoedt, of dat je (een deel) zelf moet betalen.

2. Een opfrisser voor je geest

Gezond eten, sporten, elke dag douchen… we doen van alles om ons lichaam te verzorgen. Gek genoeg weten we allemaal niet hoe we onze geest gezond houden. Toch bijzonder, want ook die heb je nodig om lang en gelukkig te leven. Therapie kan je helpen om te leren hoe je het ook in je hoofd allemaal een beetje fris houdt.

3. Je leert er veel van

Waarom schiet in je in de stress van een volle agenda? Of waarom blijf je dat ene belangrijke ding maar uitstellen. Je hebt geen idee, maar je hebt er wel last van. Tijdens therapie leer je waarom je dit soort dingen eigenlijk doet. Alleen het snappen ervan maakt het al makkelijker om te werken aan een oplossing. Daarnaast is het ook gewoon heel interessant om te ontdekken hoe je hersenen eigenlijk werken.

4. Je hebt er de rest van je leven iets aan

Meestal is een actueel probleem de aanleiding om therapie te gaan volgen. Je werkt aan een oplossing, maar daarna houdt het positieve effect van therapie niet op. Vaak leer je namelijk ook hoe je in de toekomst ervoor zorgt dat je niet weer tegen hetzelfde probleem aanloopt. En zo heb je er de rest van je leven iets aan!

5. Je kunt anderen helpen

Je bent natuurlijk geen afgestudeerd psycholoog nadat je therapie hebt gevolgd. Het is dan ook niet de bedoeling dat je therapie aan anderen gaat geven. Maar je kunt je vaak wel makkelijker inleven in iemands situatie. En dat is vaak al erg waardevol voor iemand anders. Bovendien kun je jouw goede ervaringen met therapie delen, waardoor die drempel voor iemand anders weer wat minder wordt.