bijl in een stronk hout

Waar moet je op letten bij bomen vellen?

Oké, echt lastig is het niet om een boom te vellen, maar het is wel een gevaarlijke klus. Dat wil zeggen, er kunnen een aantal dingen goed fout gaan. Dus voordat jij jouw pas gekochte kettingzaag aan jengelt, doe je er goed aan de juiste voorbereidingen te treffen.

De juiste gear en tools

Draag de juiste kleding, het liefst werkkleding speciaal gemaakt voor werken met kettingzagen en soortgelijke apparaten. Speciale kevlar padding beschermt jouw ledematen in het geval dat de zaag contact maakt met jouw lichaam. Een stevige spijkerbroek en trui met lange mouwen voorkomen dat splinters zich in de huid boren. Werkschoenen met stalen neuzen en anti slip handschoenen zijn ten strengste aangeraden. Een helm met veiligheidsbril beschermt jouw hoofd en ogen tegen kleine en grote houtstukken. Heb je alle gear in goede conditie? Dan pas kun je gaan nadenken over die boom echt omzagen.

Determineer waar de boom gaat vallen

Je mag bijna de kettingzaag aan zetten, maar je moet eerst checken of de omgeving van de boom veilig is. Visualiseer waar de boom heen kan vallen in alle richtingen, en identificeer de veiligste plek. Hoe vrijer “het val pad” hoe kleiner de kans dat er iets misgaat. De boom zou schade kunnen toebrengen aan huizen, of blijven hangen achter andere bomen. Het verkleint ook de kans op rondvliegend puin. Check ook welke kant de boom al op leunt, aangezien het altijd makkelijker is om de boom die kant op te laten vallen. Kies waar mogelijk een positie waarbij de boom niet meer zal door rollen of glijden na het vallen. Wees er ook zeker van dat je zelf een veilige plek kunt opzoeken op het moment dat de boom valt.

Eindelijk, zagen!

Om een boom met een kettingzaag te vellen, moet je drie sneden maken, twee aan de voorkant en één aan de achterkant. De gezichtssnede, soms een inkeping genoemd, komt eerst. Het moet worden gemaakt aan de zijkant van de boom die uitkijkt op het val pad. Het is zeer aangeraden om hulp in te schakelen van iemand met ervaring, of uitvoerig YouTube tutorials te kijken. Bomen kappen is een serieus beroep en vereist kennis en vaardigheid. Wees er ook bewust van dat het niet altijd is toegestaan om een boom te kappen. Vraag eventueel na waar verboden gelden en waar het toegestaan is. Maak ook een plan om de boom in kleinere stukken te hakken of te zagen. Vervoer voor de stukken hout en stukken boom is ook belangrijk