Simpele maar belangrijke uitvindingen

Uitvinden: we doen het allemaal steeds meer en steeds vaker. Al vanaf de oudheid zijn we bezig met apparaatjes en kleinigheidjes, hoe simpel ook, uitvinden om het onszelf makkelijker te maken. Sommige van deze uitvindingen worden groter en belangrijker dan de uitvinder ooit zelf had gedacht. Denk aan bijvoorbeeld het internet, de eerste telefoon. Dat begon ooit als een klein handigheidje, en is uitgegroeid tot iets onmisbaars voor de hele maatschappij. Klein begonnen, groot gegroeid. Maar zelfs al blijft een uitvinding klein kan deze ontzettend belangrijk zijn. Er zijn ook hele kleine dingetjes die niet zo indrukwekkend lijken op het eerste oog, maar op bepaalde momente toch onmisbaar voor ons kunnen zijn. We zetten hier een paar leuke op een rijtje!

Magnetron

Iets waar je niet vaak bij stilstaat, en waar je opzich makkelijk zonder zou kunnen, maar waar we toch allemaal heel blij mee zijn: de magnetron. Warm eten binnen enkele seconden, zonder dat je hier eerst vuur voor hoeft te maken. Van zoiets hadden we jaren geleden niet eens durven dromen. 

Nieuwe materialen

Misschien een iets ander soort categorie, maar ook bepaalde materialen hebben tot heel belangrijke uitvindingen geleid, ondanks dat ze op zichzelf niet zo bijzonder lijken. Denk aan plastic bijvoorbeeld, wat nu in vrijwel alles gebruikt wordt. Maar ook siliconen: deze stof wordt gebruikt in cosmetica, in lijm, in keukengerei. Maar ook in de vorm van bijvoorbeeld siliconen slangen bij Alman rubber te verkrijgen. Het materiaal is in veel industrieën in de vorm van zo'n slang haast niet meer weg te denken. Eigenlijk een heel gek idee dat één materiaal of grondstof zoveel verschillende gebruiken kan hebben. Wat zouden we over tientallen jaren kunnen met dingen waarvan we nu denken dat ze maar één gebruik hebben? Alleen de tijd zal het leren. 

Mobiel bankieren

Dit is ook weer zo'n uitvinding die we nu ontzettend logisch vinden, maar die eigenlijk verassend lang duurde voordat deze op de markt werd gebracht. Vaak is het grappig om terug te denken aan het wantrouwen wat velen ooit hadden over een idee toen het nog nieuw was, in vergelijking met hoe vanzelfsprekend veilig het nu voor ons is. Zo ook mobiel bankieren. Iets belangrijks als een uitgave wil je natuurlijk wel veilig kunnen doen, dus het voelt ergens alsof dat niet al te makkelijk zou moeten kunnen. Maar tegelijkertijd scheelt het een hele hoop gedoe, dus we zijn er toch dankbaar voor!

En zo kan de lijst nog eeuwig door gaan. Het is leuk om af en toe stil te staan bij hoe snel we als een maatschappij groeien, en wat extra waardering te hebben voor kleine dingetjes die ons het leven makkelijker maken!