Waar er in de huidige nieuwbouw vaak veel ruimte wordt gecreëerd boven de grond, was dit vroeger nog totaal niet het geval. De meeste huizen beschikten over grote kelders, die zij gebruikten voor de opslag van hun spullen. Nu zijn er natuurlijk nog altijd oudere huizen te vinden die of oud, of juist geheel gerenoveerd zijn. Deze huizen beschikken nog altijd over een kelder, die echter wel een aantal risico’s en voordelen met zich meebrengt. In dit blog gaan we kijken naar de voor- en nadelen van een kelder!
De voordelen van een kelder
Een kelder is eigenlijk een extra kamer, maar dan onder de grond. Zo is de kelder bijvoorbeeld niet geschikt voor een slaapkamer, maar gebruikt men de kelder vaak als opslagplaats voor langer houdbare etenswaren of schoonmaakmiddelen. Door de extra ruimte die je beschikt met een kelder, zorg je ervoor dat er weer extra ruimte vrijkomt voor andere benodigdheden. De kelder valt totaal niet op en biedt het al helemaal veel extra’s wanneer je eigenlijk nooit hebt gerekend op een kelder! Je beschikt dan ineens over een extra opslagplaats, waardoor je meer aankopen kunt doen of juist de ruimte in huis kunt besparen!
De nadelen van een kelder
Helaas zitten er ook vele nadelen verbonden aan de kelder. Net hadden we het er al even over dat kelders vaak te zien zijn bij oudere huizen, waar dus ook de isolatie niet geheel waterdicht is. Wanneer er erg veel water is gevallen, kan het zomaar gebeuren dat de gehele kelder blank komt te staan. Naast dat er waterschade kan ontstaan, kunnen er door de slechte isolatie ook andere vochtproblemen ontstaan. Zo kan er zich condens ontwikkelen aan de muren, waardoor de kans op schimmels erg groot zal zijn.
Om deze vochtproblemen nu aan te pakken of om de kelder te drogen bij wateroverlast, kun je een specialist inhuren. De specialist zal eerst het probleem oplossen, waarna hij onderzoek doet naar waar de vochtproblemen vandaan zullen komen. Wanneer vochtvreters of in dergelijke niet werken, zou de specialist een vochtmeting kunnen doen. Hieruit volgt een advies, waaruit jij actie kunt ondernemen om deze problemen in de toekomst te voorkomen!
Voorkom verdere problemen!
Wanneer je zelf, of wanneer de specialist de oorzaak van de vochtproblemen of ander ongewenste overlast heeft ontdekt, is het de bedoeling dat je direct actie onderneemt. JE zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om op droge dagen de kelder opnieuw te isoleren, of zou je ervoor kunnen kiezen om de kelder aan te laten pakken door specialisten. Wanneer je de nodige maatregelen neemt wanneer het een periode droog is, zullen er bij hevige regenval in ieder geval geen grote problemen ontstaan!
Leave a Reply