Wanneer je net bent begonnen met ondernemen, is de kans groot dat je niet precies weet waar je moet beginnen met zaken regelen. Een van de belangrijkste dingen om goed geregeld te hebben, is je zakelijke energie. Met een eigen bedrijfspand is het immers erg lastig om volop te draaien als er geen stroom aanwezig is. Het kiezen van een zakelijke energiedeal is niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Wist je namelijk dat er verschillende soorten energiepakketten bestaan voor zakelijke afnemers? Heb je een groot bedrijf dan moet je een ander energiecontract afnemen dan wanneer je als ZZP’er zakelijke stroom wilt hebben. In dit artikel lees je hier meer over, zodat je goed kunt starten met je onderneming.
Kiezen tussen grootzakelijke en kleinzakelijke energie
De meeste beginnende ondernemers weten dit niet, maar je wordt als zakelijke energieverbruiker onderverdeeld in kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker. Dit ligt aan de capaciteit van de aansluitingen van je stroom en gas. Je hoeft je hierbij overigens geen zorgen te maken wanneer je niet 100% zeker weet waar je onder valt. De meeste grote bedrijven vallen vrijwel standaard onder grootzakelijke energie, terwijl MKB’ers en ZZP’ers eerder onder kleinzakelijke afnemers vallen. Bij een MKB kan het echter ook net de grens zijn tussen kleinzakelijk en grootzakelijk. Gezien het grote aantal MKB’s in Nederland is het wel zo handig om voor eens en altijd duidelijk te hebben wat dan precies het verschil is tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie. Oftewel: wanneer is er sprake van een kleinzakelijk energiecontract en wanneer moet je een grootzakelijk energiecontract hebben?
Wat is kleinzakelijke energie?
In het geval van een kleinzakelijk energiecontract moeten de aansluitingen van het energienetwerk binnen je bedrijf kleiner zijn dan 3 x 80 Ampère. De gasaansluiting moet hierbij ook minder groot zijn dan 40m3 per uur. Dit kun je eenvoudig (laten) checken bij je netbeheerder. Er zijn echter nog meer verschillen te spotten tussen een kleinzakelijk en grootzakelijk energiecontract. Kleinzakelijke verbruikers krijgen bijvoorbeeld slechts één factuur. Op deze factuur staan alle energiekosten vermeld, dus ook de kosten van de netbeheerder en de diverse overheidsheffingen. Ook worden deze zakelijke verbruikers maandelijks met een voorschot gefactureerd. Dat wil zeggen dat je op basis van een afgesproken pakket een vast bedrag voor je zakelijke stroom per maand betaalt. Het kan dus zijn dat je aan het eind van het jaar iets bij moet betalen of dat je wat geld terugkrijgt. Meer weten over kleinzakelijke energie? Op Minder.nl vind je ontzettend veel informatie over verschillende vormen energie.
Wat is grootzakelijke energie?
Je raadt het misschien al wel: grootzakelijke energie is bedoeld voor de grootverbruikers van zakelijke stroom. Ieder bedrijf waarbij de capaciteit van in ieder geval één aansluiting groter is dan 3 x 80 Ampère en de gasaansluiting groter is dan 40m3 heeft grootzakelijke energie nodig. Hierbij zijn nog meer kenmerken te herkennen: zo word je als grootzakelijke verbruiker niet met een voorschot gefactureerd. Grootzakelijke energieverbruikers betalen alleen de energie die zij daadwerkelijk verbruiken. Op die manier komen ze nooit aan het eind van het jaar voor verrassingen te staan. Ook ontvangen grootzakelijke verbruikers twee facturen: één factuur van de energieleverancier en één factuur van de netbeheerder. Omdat deze groep verbruikers bijna allemaal over een slimme meter beschikt, is het verbruik snel en eenvoudig af te lezen. De beste deal scoren in dit geval doe je door grootzakelijk energie vergelijken: met een zakelijke energievergelijker vind je binnen no time een energiepakket dat bij je bedrijf past.
Leave a Reply