Ooit wel eens gehoord van de Carpenter Bee(houtbij)? Dit beestje heeft een ongelofelijk nachtzicht. Het dier heeft zicht bij 0.000063 lux. Ter vergelijking: mensen zien bij 1 lux. Het is een geweldige eigenschap die is ontwikkeld door miljoenen jaren aan evolutie.
Mensen hebben deze eigenschap helaas niet. In tegenstelling tot sommige diersoorten zien wij vrij weinig in het donker en zijn altijd afhankelijk geweest van licht. Dit is lang een obstakelpunt geweest tot de ontwikkeling van elektriciteit en lampen. De ontwikkeling van de gloeilamp mag dan ook worden gezien als een mijlpaal in het bestaan van de mens.
Toch is men niet stil blijven staan na de gloeilamp. Hedendaags is een led spot één van de meest gebruikte lichtbronnen. Maar hoe komt dat?
LED lampen
De LED lamp brak door in 1962 toen Nick Holonyak een werkende led ontwikkelde. Hij is niet de eerste die hiermee bezig was, wel de eerste die een werkende led maakte. De led is uiteindelijk een populair product geworden op de markt. Er zijn verschillende redenen die hier aan bij droegen.
Een LED heeft een uitzonderlijk lange brandtijd (30.000-50.000) uur), terwijl een gloeilamp een levensuur heeft van 1000 uur. De reden hiervoor is het rendement van een led spot. Gloeilampen hebben een rendement van 5 tot 10%, wat inhoudt dat de dat van de energie die je erin stopt wordt omgezet in warmte die de lamp vervolgens weer afgeeft. Niet alleen is dit zonde van de energie, de vrijgekomen warmte heeft ook een negatief effect op de lamp. Het slijt sneller.
Een LED spot heeft daarentegen een rendement van 35%. Dat is al aanzienlijk hoger dan een gloeilamp. Hij geeft ook minder warmte vrij wat bijdraagt aan de langere levensduur. Het rendement van LED-verlichting verschilt wel meer per kleur. Gekleurde LED’s, rood in het bijzonder, kan een rendement hebben van 50%. Dat terwijl het rendement van witte LED’s weer lager ligt.
Technische ontwikkelingen hebben dat rendement ook veel verhoogd. Origineel was het rendement van witte LED niet of nauwelijks hoger dan gloeilampen. Nu hebben de nieuwste soorten LED een opbrengt die hoger ligt dan gloeilampen (254 tegenover 15 Lumen/Watt) en ook Tl-buizen (100 Lumen/Watt).
De voordelen van LED verlichting
Het is dus aan te raden om gloeilampen in uw huis te vervangen met een LED spot. Niet alleen is het beter voor het milieu, uw energie rekening gaat er ook op vooruit. Minder verlies aan energie is meer waar voor uw geld.
Benieuwd naar LED verlichting en de soorten? Zoek zeker eens uit welke LED spot voor jouw situatie geschikt is.
Leave a Reply