lager energieverbruik

Een lager energieverbruik kun je zelf regelen

Je zet de centrale verwarming een (half) graadje lager, je doucht een minuutje minder en je laat geen licht branden in de ruimtes waar je niet bent. Zo simpel kan het zijn. Maar leveren die kleine dingetjes nu echt iets op? Dat weet je natuurlijk pas als je je echt gaat focussen op lager energieverbruik. Maar hoe doe je dat? Je kunt bijvoorbeeld een hele handige app downloaden waarin je precies kunt zien hoe jouw energieverbruik zich verhoudt ten opzichte van de rest van Nederland. En reken maar dat dát motiverend werkt!

Een lager energieverbruik hoeft niet ten koste te gaan van comfort

Midden in de winter de centrale verwarming op 16 graden laten staan omdat je zuiniger wilt omgaan met je energie is natuurlijk geen goed idee. Je woont in je huis en dat moet dus een fijne, warme plek zijn en blijven. Je kunt er bijvoorbeeld wel voor kiezen om de thermostaat, als je er niet bent, flink naar beneden te zetten en zodra je thuis bent weer omhoog te doen. Zet ‘m dan eens een (half) graadje lager dan je gewend was en trek een lekkere warme trui aan. Dan kun je er altijd nog voor kiezen om je (grote) apparaten, zoals je koelkast, je diepvries, je wasmachine, je droger en je vaatwasser te vervangen door een exemplaar met een beter energielabel. Ga je van een C-label naar een A++ of zelfs een A+++-label, dan ga je dat direct merken. Het is even een investering, maar wel een waar je jarenlang plezier van gaat hebben.

Lager energieverbruik? Kies LED lampen in plaats van je huidige lampen

Je huidige lampen zijn waarschijnlijk allemaal al spaarlampen met hier en daar nog een verdwaalde gloeilamp. Gloeilampen worden niet meer verkocht in Nederland en dat heeft als belangrijkste reden dat ze slecht voor het milieu zijn en maar heel weinig licht opleveren. Van alle energie die ze verbruiken, wordt maar 5% omgezet in licht. De rest gaat verloren aan warmte. Datzelfde geldt voor halogeenlampen. LED lampen zijn veel energiezuiniger en gaan veel langer mee. Ze zijn daardoor een stuk minder slecht voor het milieu. En beter voor je portemonnee!

Een beter milieu begint bij jezelf

Deze, inmiddels bejaarde, slogan geldt nog steeds. Je kunt klagen over wat er allemaal anders moet in de wereld, maar je kunt zelf ook al heel veel doen. Je afval scheiden, met enige regelmaat op de fiets stappen in plaats van in de auto, minder verpakte producten aanschaffen en proberen te voorkomen dat je met wegwerpproducten aan de slag gaat. Maar ook je energieverbruik in huis kan dus flink omlaag. Leer je kinderen al van jongs af aan het licht uit te doen in ruimtes waar ze niet zijn, de opladers uit het stopcontact te trekken als ze hun werk hebben gedaan en de deuren dicht te doen om de kou buiten te houden. Breng je kinderen, als het ook maar half kan, met de fiets naar school in plaats van met de auto en leer ze dat rietjes er misschien leuk uit zien, maar wel erg slecht voor het milieu kunnen zijn. Dit zijn maar kleine stapjes, maar als we die allemaal doen én ze consequent volhouden, dan komt dat betere milieu er heus!

Je portemonnee of bankrekening wordt er ook blij van

Dat het milieu belangrijk is, daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar je kunt ook nog eens flink geld besparen als je echt gaat voor een lager energieverbruik. Je zult het echt merken aan je afschriften en de jaaropgave van de energiemaatschappij. Door flink te besparen op je energierekening hou je dus, behalve een beter milieu, ook nog eens geld over!