Groen in huis

Ons huis staat bijna altijd vol met planten. Binnenshuis komt onze plantenvoorraad voornamelijk door mijn moeder. Ze werkt maar twee dagen in de week. De andere dagen is ze vooral bezig met het verzorgen van ons huis. Dit is zeker terug te zien. Buitenshuis is het mijn vader die de schoffel in de plantenbakken zet. Zijn liefde voor planten is begonnen in het buitenland. Om precies te zijn, aan het strand in Florida. Dit strand was het mooiste stukje strand dat hij kende. De hoge palmbomen stonden als prachtige blikvangers aan de rand van het strand. Bij terugkomst in Nederland hebben mijn vader en ik gelijk twee palmen gekocht. Een kleine die nog moest groeien, en een grote die al bijna volgroeid was. De kleine palm groeide snel en werd steeds groter. De volwassen palm leek niet zo blij met het klimaat, of de grond in onze achtertuin. Dit was gek, want volgens de verkoper zou de palm het klimaat goed aan moeten kunnen. De palm had een dikke stam, en drie vertakkingen naar boven toe. In het midden van deze vertakking was de palm gaan rotten. De mooie bovenkant moest er helaas van af. Ineens was de grote volwassen palm een stuk kleiner. Gelukkig kwamen er knoppen aan de stam, dus er was hoop.

Vlakbij huis

Mijn moeder gaat elke week naar een tuincentrum om planten te bekijken. Ze koopt vaak niet op locatie, omdat ze dan de plant met de fiets naar huis moet krijgen. In plaats daarvan kijkt ze online naar websites waar je kamerplanten bestellen kan. Hier kocht ze dan vaak bloempotten voor binnen bij. Mijn moeder komt op nog een manier aan haar planten. Een aantal weken terug was de auto van onze buren verplaatst van hun prive parkeerplaats. In plaats van een auto lagen er heel veel leuke binnenplanten. Ook stonden er een aantal hangplanten. Onze buurman was tuinder en had blijkbaar een aantal planten over. Mijn moeder kon haar geluk niet op.

Sfeer

Planten doen een huis letterlijk en figuurlijk leven. De sfeer is gelijk een stuk beter wanneer er een fris gekleurde plant op het midden van de tafel staat. Ons huis is ook uitstekend geschikt voor veel planten. Er is heel veel lichtinval, waardoor de planten zich snel thuis voelen in een nieuwe binnenpot of bak. Ook werken de planten luchtzuiverend. Je merkt dit in de luchtkwaliteit binnen. Deze is heel aangenaam. Ik ben blij dat mijn ouders mij de wereld van planten al zo vroeg hebben laten zien.