Relatietherapie

Misschien klinkt dit heel gek, maar ik wilde altijd al met mijn nieuwe vriendin in relatietherapie. We kennen elkaar nog helemaal niet zo heel lang en we hebben ook geen grote problemen, dus waarom dan in relatietherapie? Nou, heel simpel eigenlijk, ik heb ooit eens gehoord dat het gemiddelde stel zeven jaar te laat in relatietherapie gaat.

Bovendien ben ik er van overtuigd dat relatietherapie ook iets heel positiefs kan zijn. Een mogelijkheid om niet alleen je problemen op te lossen, maar ook om in positieve zin aan je relatie te werken.

In relatietherapie

Gelukkig stond mijn vriendin hier wel voor open en we zochten relatietherapie in Amsterdam. Onze relatietherapeut was Robert Haringsma en hij werkte (in ons geval) op basis van methode van John Gottman, een Amerikaanse relatietherapeut. En je raadt het nooit, dit is de man die zegt dat stellen zeven jaar te laat in relatietherapie komen!

In totaal hebben we drie gesprekken gehad, waar we het vooral gehad hebben over het gezonde relatie huis. Hiervoor gingen we voornamelijk kijken naar ons leven. Hoe willen wij als stel dat ons leven gaat verlopen. Waar streven we naar en wat zijn onze dromen? Ik vond het heel inspirerend om dit zo op te schrijven en het maakte de band tussen ons direct sterker voor mijn gevoel.

Het ging ook wel over meer “traditionele” relatietherapie onderwerpen. Namelijk: hoe voorkom je ruzie, hoe kun je meer delen enzovoort. Dat was ook wel interessant, maar voor ons minder noodzakelijk. Zoals ik al zei: wij hebben het al heel goed. Toch was het interessant om te ontdekken wat tekenen zijn die er op wijzen dat het de verkeerde kant opgaat met onze relatie. Dan weten we in de toekomst wanneer we moeten ingrijpen.

Aanrader?

Zou ik mensen nu aanraden om in relatietherapie te gaan op het moment dat je nog geen problemen hebt? Absoluut! Het is best wel een investering, maar wij hebben er veel plezier van gehad en waarom zou je wel investeren in een nieuwe TV en niet in goede therapie?

Robert vertelde ons dat hij aan het werken is aan een online cursus die je kunt volgen om je relatie beter te maken. Dat is volgens mij wel een goed alternatief. Veel van de dingen die we geleerd hebben hadden we volgens mij ook kunnen leren. Het is dan wel een kwestie van tijd nemen om de stof door te nemen, maar daar moet je dan de discipline voor opbrengen. Als dit in de toekomst uitkomt, zou ik het echt aan iedereen aanraden.

Ik vond het een genot om dit samen met mijn vriendin te doen en wellicht is het de opmaat naar een volgende stap in onze relatie. Maar daarover vertel ik je later misschien meer.