spaanplaat

Houten meubels

Hout is tijdloos. Het is smaakvol, praktisch en makkelijk te matchen met de rest van het interieur. Hout zal nooit uit de mode verdwijnen en is daarom een veilige optie voor ieder interieur. Als je houten meubels gaat aanschaffen, zullen er verschillende soorten termen je om de oren vliegen waar je in de eerste instantie misschien nog nooit van hebt gehoord. In deze blog help ik jou met de uitleg van deze termen, zodat je de volgende keer geen verkeerde keuzes maakt bij het kopen van houten meubels. Ik zal het in deze blog gaan hebben over spaanplaat, MDF-plaat en fineer.

Spaanplaat

Spaanplaten bestaan uit gedrukte houtsplinters die bij elkaar worden gehouden door middel van lijm. In principe bestaat de spaanplaat uit het rest hout dat niet meer gebruikt kan worden voor meubels die volledig van hout zijn. Omdat de spaanplaat bestaat uit houtsplinters en daarmee niet de meest aantrekkelijke afwerking heeft, wordt de spaanplaat vaak afgewerkt met een kunststof laag aan de buitenkant. Dit hoeft echter geen kunststof zijn, het kan ook een laag van leer of suède zijn. Ben je geen fan van een kunststof afwerking, maar wil je wel graag meubels van spaanplaat? Bedenk je dan dat op kunststof geprint kan worden en dat dus ook een houten print kan worden afgebeeld op de kunststof afwerking.

MDF-plaat

Een MDF-plaat is afgekort voor Medium Density Fibreboard. De MDF-platen zijn behoorlijk vergelijkbaar met de spaanplaten. Bij de Medium Density Fibreboard platen worden namelijk ook houtbestanddelen tot één grote plaat samen vast gelijmd. Toch is er een verschil tussen de Medium Density Fibreboard platen en de spaanplaten. De Medium Density Fibreboard platen zijn gemaakt van houtsplinters die een stuk fijner zijn dan de houtsplinters van de spaanplaten. Het lijkt bijna een soort houtpoeder. Dat houtpoeder is vervolgens samen geperst en gelijmd tot er een plaat uit is ontstaan. Het best lastig om meubels van Medium Density Fibreboard plaat en spaanplaat te onderscheiden met het blote oog. Vaak kun je het verschil wel merken in gewicht. Omdat er bij de Medium Density Fibreboard plaat veel meer lijm aan te pas is gekomen, zijn deze meubels over het algemeen een stuk zwaarder dan de spaanplaat meubels.

Fineer

Fineer dient eigenlijk als afwerking voor draagplaten. Deze draagplaten kunnen spaanplaten maar ook MDF-platen zijn. Fineer is dan een dunne laag hout oppervlak (vaak niet meer dan 0,6mm dik) dat verlijmd wordt aan de draagplaat. Het zorgt voor een houten afwerking.