We hebben van die producten in de supermarkt staan die we al vele jaren kennen. Niemand staat er eigenlijk meer bij stil waar ze precies vandaan komen. Dat neemt zulke extreme vormen aan dat sommige kinderen oprecht denken dat melk in de fabriek wordt gemaakt en fruit in de fabriek ernaast. Eigenlijk is dat heel triest wat het is belangrijk dat we waardering tonen voor het harde werk dat anderen in ons eten stoppen. Eén zo’n product waarvan velen de oorsprong niet echt meer weten is koffie. Ook dat wordt niet in een fabriek gemaakt, nee echt niet! Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. En er zijn diverse legenden over hoe koffiebonen uiteindelijk koffie werden. Dat is wel een leuk verhaal voor dit blog. En je hebt ook eens wat leuks te vertellen als je bij iemand een bakkie gaat doen.
Koffiebonen en opgewonden geiten
Zoals gezegd bestaan er diverse legendes over het ontstaan van koffie. De leukste is ongetwijfeld die over de herder Kaldi. Hij ontdekte dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. Hij besloot een paar van die bessen te plukken en te koken. Al gauw vulde zijn hutje zich met een geur die hij nooit eerder had geroken. Nieuwsgierig dronk Kaldi zijn zelf gebrouwde drankje op en ontdekte toen dat de drank hem niet alleen veel voldoening gaf maar dat hij ook veel helderder kon nadenken. En dat ondanks de nogal bittere smaak van de gekookte koffiebonen.
Nog meer legendes
Een andere legende verhaalt van een geleerde die vanuit Jemen naar Kaffa reisde en de bessen bereidde tot een drankje dat de tot dan toe in religieuze diensten gebruikte wijn verving. En dan hebben we nog een naar de woestijn verbannen, hongerende man die uit nood de koffiebonen kookte. Welk verhaal nu echt de waarheid is, zullen we wel nooit te weten komen.
Een bakje koffie is veel werk
Wat we wel zeker weten is dat het enorm veel werk is om van koffiebonen koffie te maken. Na acht maanden rijpen worden de bonen gewassen en wordt het vruchtvlees eruit gehaald dat vervolgens moet fermenteren. Dan worden ze gedroogd waarbij ze regelmatig moeten worden gedraaid en dan geborsteld. Pas dan volgt het branden en eventueel het malen van de bonen. Daarna worden ze verkapt en verscheept. In die tijd zijn er al heel veel mensen bezig geweest met jouw koffie. Denk daar maar eens aan als je achteloos weer een bakkie pakt! Die koffie bestaat niet zomaar!
Leave a Reply