Nieuw laminaat

Nieuw laminaat doet wonderen voor je huis!

Denk je aan een metamorfose van je woonkamer? Heb je zin om alle muren een ander kleurtje te geven en nieuwe meubels aan te schaffen? Denk dan ook eens aan nieuw laminaat. Eens in de zoveel tijd je laminaatvloer vervangen voor een nieuwe maakt dat je huis een totaal andere uitstraling krijgt. Zelfs je oude meubels lijken wel weer nieuw. Dat komt natuurlijk doordat je een andere kleur laminaat kiest of dat je het nieuwe laminaat op een andere manier legt. Je kunt deze vloeren tegenwoordig zelfs diagonaal leggen. Dat geeft pas een ander gezicht!

Een totale renovatie van je huis? Ook dan is laminaat ideaal

Ben je je huis totaal aan het renoveren? Opnieuw aan het opbouwen en de ruimtes aan het indelen op een manier die logischer is? Dan kom je onderweg natuurlijk heel wat hindernissen tegen. Een muurtje dat ineens een draagmuur blijkt te zijn. Een waterleiding op een volkomen onlogische plaats. Om nog maar niet te spreken van de stoppenkast die ineens nieuwe groepen nodig heeft. De kosten lopen, sneller dan je denkt, op. Al die onverwachte extra klusjes slaan een flink gat in je budget. Maar om er dan na de renovatie toch goed bij te zitten kies je natuurlijk voor laminaat. Dat is budgetvriendelijk en net zo mooi als een houten vloer.

Binnen je budget blijven? Leg je nieuwe laminaat zelf!

Wanneer je een mooie laminaatvloer hebt gevonden en besteld, dan kun je zelf aan de gang. Het leggen van laminaat is helemaal niet moeilijk. Online vind je diverse filmpjes waarin het je stap voor stap wordt uitgelegd en ook in de bouwmarkt kunnen ze je prima van advies dienen. Het blijft belangrijk om in de goede volgorde te werken. Begin dus altijd bij de ondervloer. Wanneer je vloerverwarming hebt, is er een andere ondervloer nodig dan wanneer je het laminaat op een houten of betonnen vloer legt. Laat je hierover goed informeren.

Meten is weten

Voor je je nieuwe laminaat ging bestellen heb je natuurlijk al lang alles goed opgemeten en nog een keer nagemeten. Zo weet je zeker dat je genoeg laminaat hebt om het complete oppervlakte in een keer te kunnen leggen. Voor de zekerheid bestel je ongeveer 10% extra. Dan kan er nog een keer iets misgaan met het zagen van lastige hoekjes. Je bestelt de pakken laminaat online of je haalt ze op in de bouwmarkt. Dan laat je het laminaat even een dag lang acclimatiseren. Zo voorkom je dat het laminaat gaat “werken”.

Laminaat leggen doe je zo

Eerst maak je de bestaande vloer goed schoon en stofvrij. Dan leg je de rollen of platen ondervloer er op. Je begint langs de lange kant van de ruimte waar je het laminaat wilt leggen. Met een hele plank. Daar klik je, aan de kopse kant, de volgende plank aan vast. Net zoveel tot je aan de andere kant van de ruimte bent. Daar heb je waarschijnlijk maar een deel van een plank nodig. Leg de plank op z’n kop, teken ‘m af en zaag, met een decoupeerzaag of een speciale laminaatzaag, de plank op maat. De volgende regel begin je dan met het overgebleven stuk laminaat. Zo werk je de hele ruimte door. Het is helemaal geen moeilijke klus, je moet alleen heel secuur te werk gaan. De afwerking doe je natuurlijk met bijpassende plinten.

Voor je het weet ziet je huis er weer uit als nieuw!