Werken als architect

Op de middelbare school was ik altijd creatief bezig. Ik hield ontzettend van tekenen en vakken zoals Wiskunde waren niks voor mij. Alhoewel ik er veel plezier in had maakte ik me wel zorgen of ik er wel geld mee zou kunnen verdienen. Kunstenaars zijn over het algemeen nou niet bepaald fantastisch betaald. Dit was tot de dag dat ik me realiseerde dat er effectievere manieren waren om met mijn passie geld te verdienen. Dit was de dag dat ik besloot architect te worden. Momenteel werk ik al een aantal jaar als architect en daarom bespreek ik in dit artikel hoe het is om architect te zijn.

Creatieve visie

Het eerste wat natuurlijk belangrijk is, wanneer je als architect werkt is dat je een creatieve visie hebt. Je zult ervoor moeten zorgen dat je altijd nieuwe ideeën hebt en kan innoveren. Dit is nooit mijn probleem geweest. Ik was namelijk altijd al ontzettend goed in nieuwe dingen bedenken en deze uit m’n hoofd op papier zetten. En alhoewel ik begon met het tekenen van natuurobjecten heb ik ook altijd veel plezier gehad met het tekenen van huizen. Het enige verschil is dat wanneer je huizen tekent je zo creatief kunt zijn als je maar wilt. Maar wanneer deze huizen ook echt gemaakt worden moet je met van alles rekening houden.

Je lost problemen op

Als architect is het ontzettend belangrijk dat je constant problemen oplost. Je zult namelijk altijd dingen tegenkomen die in de realiteit anders zijn dan ze in je visie waren. Structuur, materiaal enzovoorts. Wat mij tijdens mijn carrière ontzettend geholpen heeft is om altijd zoveel mogelijk mee te lopen op het bouwterrein en daar met de constructiewerkers te praten. Ik vond het belangrijk om te weten hoe alles werkte, van de graafmachines tot de betonmixer.

Zoals ik al aangaf is wiskunde niet bepaald mijn sterkste vak. Dit is wel een nodig aspect bij architectuur. Gelukkig heb ik mijn eigen architectuurbedrijfje dus heb ik een zakenpartner waarmee ik samenwerk die voor mij de wiskunde doet. Op deze manier vullen we elkaar fantastisch aan. Je zult als architect natuurlijk wel ontzettend hard moeten werken. Het komt vaak voor dat ik laat nog een telefoontje krijg van een partner of klant die vraagt of er iets veranderd kan worden of dat er een probleem is. Dan ga ik tot midden in de nacht aan het werk. Houd er dus rekening mee dat het niet zo simpel een negen tot vijf baan is.