Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links naar jouw website of webshop die elders op het web geplaatst zijn. Als je meer backlinks naar je website hebt, kan dit ervoor zorgen dat je beter gevonden wordt in de zoekmachines. Het creëren van backlinks noemen we link building. Hoe waardevoller (voor Google) de website is waar je een backlink plaatst, hoe meer invloed een link op de ranking heeft. Als je echt goed vindbaar wilt zijn in de zoekmachines, dan is het belangrijk dat er veel hoogwaardige backlinks naar je website worden aangemaakt.

Wat kost een backlink?

Een backlink heeft geen vaste prijs. De prijs is dus afhankelijk van de eigenaar van een website. Op websites die veel waarde hebben is het vaak duur om een backlink te plaatsen. Dat zijn echter wel links die juist verschil maken als je hoger in de zoekmachines wilt komen. Je kunt beter een aantal goede links hebben, dan heel veel links van lage kwaliteit. Google heeft namelijk liever kwaliteit dan kwantiteit. Als jouw website alleen maar staat op websites met toegevoegde waarde voor Google, zal de zoekmachine jouw site ook als belangrijker inschatten.

Wanneer kun je het resultaat zien?

Je ziet niet direct verschil zodra je een backlink naar je website hebt geplaatst. Het duurt namelijk even voordat een link geïndexeerd is. Ook zal één enkele link vaak niet zoveel verschil maken. Voordat je echt verschil begint te merken ben je vaak dus al een jaar verder. Je kunt link building daarom het best zien als een investering voor op de langere termijn. Uiteindelijk zal link building zeker zijn vruchten afwerpen.

Wat zijn de voordelen van een online marketing agency?

Als je backlinks naar je website wilt creëren, kun je daarvoor een online marketing agency inschakelen. Dit kan veel voordelen hebben. Deze bedrijven hebben vaak een enorm netwerk en kunnen je daardoor sterke en relevante links geven. Hierdoor is de kans dat link building succesvol uitpakt ook een stuk groter. Door het creëren van backlinks te combineren met andere vormen van SEO zal je positie in Google verbeteren ten opzichte van je concurrenten.

Kun je zelf backlinks creëren?

Sommige onderdelen van SEO kun je zelf oppakken. Een goed voorbeeld hiervan is het schrijven van content. Het is echter moeilijk om je eigen link building te verzorgen. Als je zelf backlinks wilt creëren zul je namelijk ook toegang moeten hebben tot verschillende websites. Je zal dan verschillende website-eigenaren moeten betalen. Vaak ben je zo uiteindelijk nog meer geld kwijt dan wanneer je linkbuilding uitbesteedt aan een online marketing agency.