Nog een paar dagen en dan is Kerstmis over en beginnen we onze weg terug richting de zomer. Tussendoor komt er nogal een beetje vergeten feestdag, maar zeker niet minder leuk! Ik heb het natuurlijk over Pasen. Vele vieren dit met een lekkere uitgebreide lunch bij familie, maar waar komt Pasen eigenlijk vandaan? Vele zullen het waarschijnlijk wel kennen uit het christelijke geloof en dat hierbij Christus aan het kruis genageld werd. Echter zit er aan deze feestdag, of eigenlijk weekend, nog veel meer achter dan dit verhaal. De officiële oorsprong van de naam Pasen is jammer genoeg niet helemaal duidelijk terug te herleiden, maar wel kan er gezegd worden dat het een feest is met verschillende invloeden.
Het woord Pasen.
Over de achtergrond van de naam “Pasen” valt nogal wat over te speculeren. Zo zou de oorsprong hiervan terug te herleiden zijn naar een joods feest “Pesach”. Een andere mogelijkheid zou het latijnse woord “Pascua” kunnen zijn wat weide betekend en met de lente te maken heeft. Daarnaast zou het Engelse en Duitse woord voor Pasen “easter” of “Ostern” kunnen weer gebaseerd zijn op de Germaanse godin van vruchtbaarheid: Eostre.
Pesach Of Eostre.
De oorsprong van het feest zelf zou kunnen liggen bij de Joodse traditie Pesach. Hierbij vieren zij de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Deze traditie duurt ongeveer zeven of acht dagen en hierbij hoort het slachten van een lam, het eten van ongezuurd brood en het drinken van wijn. Andere beargumenteren dat het feest zijn oorsprong vindt bij de viering van de godin Eostere, de godin van de dageraad. Hierbij vierden zij feest om zo de demonen van de winter weg te jagen en ervoor te zorgen dat de zon periode terug kwam. Dit ging vaak samen met paasvuren, wat het symbool van een ei moet voorstellen.
Modern Pasen.
Waarschijnlijk omdat het feest in de loop van de jaren verspreid is over heel Europa, raakte het vermengd met heidense lentefeesten. Zo zou de oorsprong van de paaseieren op een heidens symbool gebaseerd zijn waarbij het ei stond voor vruchtbaarheid en de geboorte van de Lente. Dit zou ook kunnen komen omdat men tijdens de periode van het vasten ,onder andere, geen zuivelproducten mogen eten. Eieren werden hieronder geclassificeerd alleen de kippen bleven eieren leggen. Zo kwam het dat de mensen met een overschot aan eieren zaten wat weer zou leiden om met Pasen een hard gekookt eitje te eten uit paasmandjes.
Leave a Reply