Voor het eerst een coffeeshop bezoeken: een korte handleiding

Een jointje roken hebben de meeste jongeren voor hun 18e jaar al eens op straat, of bij iemand thuis gedaan. Een coffeeshop bezoeken is iets anders, want daarvoor moet je je kunnen identificeren als iemand van 18 jaar of ouder. Waar je vroeger een stuk gemakkelijker overal naar binnen kwam, is de controle hierop een stuk strenger geworden. Coffeeshops kunnen zelfs flinke boetes krijgen als ze mensen binnenlaten die nog niet de juiste leeftijd hebben bereikt. Ben je 18+ en heb je plannen om bijvoorbeeld een bezoekje te brengen aan coffeeshop Zwolle, dan is het goed om te weten hoe je je daar binnen behoort te gedragen. Een korte handleiding kun je hieronder vinden.

Lees bij binnenkomst de huisregels

Ook in een coffeeshop gelden bepaalde regels met betrekking tot bijvoorbeeld normen en waarden. Zorg dat je deze regels, als deze bij de ingang hangen, goed leest en ook naleeft. Wacht bijvoorbeeld netjes op je beurt en ga niet voordringen. Houd je je niet aan de regels dan kan het personeel je vriendelijk, maar dringend verzoeken om het pand te verlaten. Daarnaast is hommeles zoeken nooit een goed idee, dus bemoei je zo min mogelijk met een ander en het liefste helemaal niet. 

Weet wat je gebruikt

Als er iets belangrijk is, dan is het dat je weet wat je gebruikt. Zeker als je nog nooit wiet hebt gebruikt, weet je niet hoe je erop zal reageren. Heb je het al wel gebruikt dan weet je dit vaak wel, hoewel er veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Laat je bijvoorbeeld informeren door de persoon achter de balie van coffeeshop Meppel, dan weet je tenminste wat je krijgt.

Houd je rustig

Waarschijnlijk vind je het best spannend om een coffeeshop te betreden, maar zorg ervoor dat een ander daar geen hinder van heeft. De gemiddelde liefhebber van een jointje, zit graag te genieten en heeft niet zozeer meteen zin in een gesprek. Neem dus ergens plaats en houd je rustig. Als er toch een gesprek ontstaat, dan is dat alleen maar gezellig…zo niet, dan is het ook goed. Laat een ander in zijn/haar waarde, dan zullen ze dat bij jou ook doen. Misschien kun je een vriend/vriendin meenemen naar coffeeshop Kampen, zodat het allemaal wat minder spannend voor je is. Natuurlijk kun je met hem/haar wel op een rustige manier een gesprek voeren, jullie kennen elkaar tenslotte.

Koop een drankje

Vaak vinden ze het in de coffeeshop geen probleem als je je eigen wiet of spullen meeneemt, maar dit kun je altijd eventjes van tevoren checken. Vaak staat het in de huisregels, of je kunt het even navragen bij de balie. Het is wel zo netjes om iets te drinken te kopen. Deze drankjes (en ook de versnaperingen die ze hebben zoals bijvoorbeeld snoep of chips) zijn een bron van inkomsten. Een coffeeshop heeft geen drankvergunning, dus voor alcohol kun je er niet terecht. Uiteraard breng je aan het einde van je bezoek alles netjes terug naar de balie, of gooi je je afval in de afvalbak.